BM: Romania va plati 6,1 miliarde euro pana in 2015 pentru mediu

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 15:58
1630 citiri
BM: Romania va plati 6,1 miliarde euro pana in 2015 pentru mediu

Banca Mondiala estimeaza la 6,1 miliarde euro costul pe care Romania il va suporta pana in 2015 pentru conformarea la angajamentele de mediu ale Uniunii Europene si la 12,5 miliarde euro pana in 2020, potrivit un raport realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) si preluat de NewsIn. 

"Pana in prezent, Romania nu a avut politici si pozitii coerente in UE (...).

Dar tintele asumate de UE ni se vor aplica si noua, iar strategia 20-20-20 a UE (continand si anumite tinte de reducere a emisiilor pana in 2020 la care UE s-a angajat unilateral, indiferent de decizia de la Copenhaga) implica deja costuri pentru Romania.

Banca Mondiala estimeaza costul pe care il va suporta Romania pentru a fi in conformitate cu angajamentele luate de UE la 12,5 miliarde euro pana in 2020 (6,1 miliarde euro pana in 2015)", se arata in raportul CRPE.

Potrivit documentului, contributia Romaniei la obiectivele generale ale UE ar consta in cresterea cotei energiei regenerabile, precum si in proiecte de eficienta energetica in cladiri rezidentiale, in industrie si transport.

Raportul avertizeaza si ca unele dintre unitatile de generare de energie electrica (de la Turceni, Rovinari etc) vor trebui sa fie inchise treptat din cauza emisiilor de oxizi de azot (NOx) si dioxid de sulf (SO2), daca nu vor fi facute investitii pentru ca acestea sa functioneze "curat", si vor trebui sa plateasca pentru emisiile suplimentare de CO2.

Principala cauza a intarzierilor in investitiile de "curatare" a energiei produse de aceste unitati tine de lipsa banilor pentru a efectua aceste investitii costisitoare, deoarece valoarea totala a fondurilor UE disponibile pentru energie este de circa 700 milioane euro, in timp ce investitiile necesare in productia de energie electrica ar fi de pana la 35 miliarde euro in urmatorii 10 ani, doar pentru a aduce generarea de energie termica la standardele de eficienta si emisie internationale.

"Ca o consecinta a acestor politici inconsistente care au speriat investitorii privati si au intarziat privatizarile, Romania se confrunta cu un risc serios in ce priveste furnizarea de energie electrica.

In urmatoarele doua decenii aproximativ 50% din productia de energie electrica ar trebui sa fie complet inchisa.

Ne-am putea confrunta chiar cu pene si deficite de curent", se mai precizeaza in raport.

Romania se afla in intarziere si in ce priveste reabilitarea blocurilor, iar legat de tranzactionarea emisiilor de CO2 politicile derulate pana in prezent sunt incoerente, mai precizeaza CRPE, al carui raport a aparut in cadrul proiectului "Romania activa in dezbaterile europene" si a fost finantat de Fundatia Soros in cadrul Initiativei de Politica Externa.

Negocierile intre statele membre UE nu s-au incheiat cu un acord ferm in ce priveste angajamentele financiare de ajutor pentru tarile sarace.

CE ar fi preferat un acord prin care UE sa ajute tarile in curs de dezvoltare cu 1,5 miliarde euro in perioada 2010-2012 si 15 miliarde euro anual pentru intervalul 2013-2020, insa Germania a sustinut ca este prematur sa se faca angajamente ferme inainte de a vedea la Copenhaga cu cat sunt dispuse sa contribuie alte state dezvoltate.

De altfel, exista neintelegeri si in cadrul UE, dupa ce vechii membri prefera principiul "poluatorul plateste", iar noii membri, printre care si Romania, considera ca ar trebui platit in functie de averea fiecarui stat membru. 

#bm, # romania, # euro, # mediu , #Romania