BNR a injectat in piata 8,4 miliarde lei in piata

Joi, 27 August 2009, ora 14:35
801 citiri
BNR a injectat in piata 8,4 miliarde lei in piata

Banca centrala a injectat joi in piata bancara 8,4 miliarde lei (1,99 miliarde euro), printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 3 septembrie, la o dobanda egala cu cea de politica monetara, de 8,5% pe an, a spus un dealer bancar, pentru NewsIn.

La operatiunea de miercuri au participat 19 banci.

Aceasta este prima operatiune de tip repo cu maturitatea redusa pe care banca centrala o realizeaza dupa ce, la inceputul acestei luni, Consiliul de Administratie al BNR a anuntat restrangerea scadentei operatiunilor repo de la o luna la o saptamana.

"Dobanzile au mai coborat dupa licitatia BNR, iar suma injectata a fost destul de mare, pentru ca nici nu mai facusera o astfel de operatiune de destul de mult timp", a spus, pentru NewsIn, dealerul Bancii Transilvania, Florin Bota.

In iulie, banca centrala a continuat sa injecteze in piata lichiditati prin intermediul operatiunilor de tip repo, in valoare medie zilnica de 697,7 milioane lei, dupa ce, in iunie, media zilnica s-a plasat la 748,4 milioane lei.

Vineri, 28 august, ajunge la scadenta operatiunea de tip repo efectuata pe 29 iulie, cand BNR injectase in piata 5,5 miliarde lei.

Dupa licitatia de joi, dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) din piata monetara au coborat de la 9,50-10% pe an la circa 8,5% pe an.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,99% pe an, peste cel din sedinta anterioara, de 9,06% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 10,49% pe an, de la nivelul de miercuri, de 9,56% pe an.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#BNR, #active, #rezerve, #minime, #obligatorii, #credite, #isarescu, #FMI , #Romania