Britanicii, scandalizati de coruptia din Romania

Marti, 12 Iulie 2011, ora 09:15
1099 citiri

Seful Camerei de Comert Romano-Britanice sustine ca este scadalos ca nivelul coruptiei sa afecteze activitatile curente, precum serviciile medicale si apreciaza ca lipsa strategiilor pe termen lung ale partenerilor sociali, infrastructura si coruptia sunt principalele probleme ale investitorilor britanici in Romania, conform Mediafax.

"Cred ca este scandalos sa trebuiasca sa dai mita pentru un doctor. (...) Este inacceptabil ca pentru actiunile de rutina sa fie nevoie sa dai mita", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Raymond Breden, noul presedinte al Camerei de Comert Romano-Britanice (British Romanian Chamber of Commerce, BRCC).

El a afirmat ca primeste plangeri din partea membrilor BRCC privind cazuri de coruptie in Romania si ca nivelul coruptiei nu s-a schimbat in ultimii ani.

Pe de alta parte, el a spus ca natura cazurilor de coruptie a suferit unele modificari. Astfel, daca pana la sfarsitul anului 2006 era solicitata mita pentru introducerea in tara a unor produse, dupa 2007 cazurile de coruptie au loc cel mai des la procedurile de achizitii publice.

El a clasificat coruptia existenta in doua categorii, prima fiind legata de proiectele de investitii publice, care implica sume mari de bani, si a doua privind actiunile de rutina, precum vizita la un doctor.

Legat de subiectul coruptiei, el a aratat ca in acest an Ministerul Justitiei a inceput sa ia o serie de masuri sustinute pentru stoparea acesteia.

Breden a adaugat ca in prezent coruptia nu mai este acceptata fata de anii trecuti cand, desi cazurile erau cunoscute, opinia generala era ca nu se poate face nimic.

Printre avantajele Romaniei pentru investitorii britanici, presedintele BRCC a nominalizat costurile reduse cu forta de munca, marimea si potentialul pietei si spiritul antreprenorial.

El a mai spus ca a avut luni dimineata o intalnire cu reprezentantii Ministerului Finantelor, la care au participat si reprezentantii Camerei de Comert Romano-Americane (AmCham Romania) si ai Consiliului Investitorilor Straini, care au avansat autoritatilor un set de propuneri legate de Codul Fiscal.

Potrivit sursei citate, solicitarile nu au vizat reducerea taxelor, ci anumite clarificari ale legislatiei existente si un plus de stabilitate.

"Guvernul nu trebuie neaparat sa fie de acord cu cererile noastre, dar vrem sa stim ca va exista un pas urmator, iar daca propunerile nu sunt acceptate, sa aflam motivele", a spus Breden.

Presedintele BRCC - totodata director al companiei de audit si consultanta KPMG - a adaugat ca firmele britanice sunt interesate in Romania in principal de sectoarele de servicii, productie sau industria de petrol si gaze. Romania este prezenta in Marea Britanie prin doar prin exporturi, fara sa existe vreo companie din Romania care sa-si fi deschis o subsidiara in Marea Britanie.

Si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a adus in discutie, recent, problema coruptiei, afirmand ca unele companii americane care au investit in Romania se plang ca oficiali romani le cer mita.

#britanici, #coruptie romania, #solicitari investitori romania , #Romania