Cat de libera este presa in Romania?

Luni, 02 Mai 2011, ora 23:15
1133 citiri
Cat de libera este presa in Romania?

Presa este doar partial libera in Romania si in alte 64 de tari, printre care Republica Moldova, Serbia si Ucraina, potrivit raportului "Freedom of the Press 2011: A Global Survey of Media Independence", realizat de Freedom House si citat de Mediafax. 

Libertatea presei este la cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani, numai unul din sase oameni avand acces la o presa libera si independenta, potrivit raportului lansat de Freedom House cu o zi inainte de Ziua Mondiala a Libertatii Presei.

Raportul "Freedom of the Press 2011: A Global Survey of Media Independence" releva faptul ca a existat o scadere considerabila a libertatii presei in ultimul an in mai multe tari, printre care se numara Egipt, Ungaria, Mexic, Turcia si Ucraina.

In topul 10 al tarilor in care libertatea presei este afectata considerabil se situeaza Belarus, Turkmenistan, Uzbekistan, Iran, Myanmar, Cuba, Guineea Ecuatoriala, Eritreea, Libia si Coreea de Nord.

In aceste tari, "mediile independente nu exista sau pot actiona foarte putin, presa actioneaza ca o portavoce a regimului, accesul cetatenilor la informatii impartiale este sever limitat, iar disidentii sunt invinsi prin arest, tortura si alte forme de represiune", potrivit Freedom House.

In 63 de tari, presa nu a fost libera in 2010. Printre aceste state se numara Rusia, Kazahstan, Armenia, Pakistan, Kargazstan, Tadjikistan si Afganistan.

In alte 65 de tari, presa este partial libera, printre aceste state numarandu-se Romania, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Kosovo, Moldova si Ucraina.

Dintre cele 196 de tari si teritorii analizate de raportul Freedom House in 2010, numai 68 au fost declarate tari cu presa libera.

In raport se pune in evidenta si evolutia rapida a Republicii Moldova, care, in numai un an, a trecut de la o tara catalogata drept fara presa libera la una cu presa partial libera. Aceasta evolutie pune in evidenta incercarea noii coalitii de a crea un cadru legal pentru a proteja jurnalistii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presa, #libertatea presei, #studiu freedom house , #Romania