Cati bani a primit Romania de la Banca Mondiala

Sambata, 12 Martie 2011, ora 13:18
1448 citiri
Cati bani a primit Romania de la Banca Mondiala

BERD, BEI si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, au aprobat bancilor din Romania, in intervalul 2009-2010, imprumuturi cumulate de 1,76 miliarde de euro, intr-un program comun de sustinere a sistemelor financiare din Europa Centrala si de Est (ECE) in perioada crizei, precizeaza Mediafax.

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) a pus totodata la dispozitia Romaniei fonduri de 218 milioane de euro, se arata intr-un raport publicat vineri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). 

BERD a aprobat Romaniei imprumuturi de 799 milioane de euro , din care au fost semnate acorduri pentru 431 de milioane euro, iar 282 milioane de euro au fost furnizate.

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a aprobat pentru Romania o finantare de 795 milioane de euro.


Au fost semnate acorduri pentru imprumuturi de 700 de milioane de euro, din care au fost furnizate 437 milioane de euro in perioada mentionata. IFC a semnat cu Romania acorduri pentru imprumuturi de 168 milioane de euro si a furnizat 90 de milioane de euro.


Institutiile financiare internationale mentionate au lansat in februarie 2009 un plan comun de actiune pentru sustinerea sistemelor bancare si a activitatilor de creditare a economiei reale in Europa Centrala si de Est (ECE), cu obiectivul de a acorda finantare de pana la 24,5 miliarde de euro in intervalul 2009-2010.

Angajamentele initiale au fost depasite semnificativ, bancile punand la dispozitia sectoarelor financiare din regiune peste 33 de miliarde de euro, se arata in raport.


Programul s-a incheiat la sfarsitul anului 2010, asa cum a fost planificat, dar institutiile financiare vor continua eforturile de sustinere a finantarii economiei reale din regiune, iar modelul poate fi folositor altor zone care au dificultati in transformarea sectoarelor financiare, potrivit BERD.


BERD a angajat in acest program opt miliarde de euro, a semnat acorduri pentru finantari de 6,45 miliarde euro si a furnizat fonduri de 4,1 miliarde de euro. BEI a angajat 15,5 miliarde de euro, a incheiat acorduri pentru 13,1 miliarde euro si a acordat finantari de 8,4 miliarde de euro.

BIRD a pus la dispozitie cinci miliarde de euro si a incheiat angajamente de 3,5 miliarde euro.

In cazul IFC, au fost semnate acorduri de finantare pentru 2,4 miliarde euro, fiind furnizate 1,7 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#banca mondiala, #bani, #investitii, #romania , #Romania