Cati bani ar primi Romania pentru preluarea refugiatilor

Joi, 28 Mai 2015, ora 14:17
5920 citiri
Cati bani ar primi Romania pentru preluarea refugiatilor
Foto: Der Spiegel

Comisia Europeana se arata dispusa sa plateasca 6000 de euro pentru fiecare imigrant extra-comunitar preluat cu statut de refugiat in tarile membre UE.

Noua schema de relocare a valurilor de imigranti care au invadat tarmurile Mediteranei ar usura povara suportata in acest moment de Grecia si Italia.

Planul prevede ca statutul de refugiat sa fie acordat doar imigrantilor care fug de ororile razboiului declansat in Eritrea si Siria. Populatia din cele doua tari conteaza in procent de 75% pe obtinerea titlurilor de refugiat, arata publicatia EU Observer.

La mana guvernelor

Propunerea oficialilor CE are de obtinut acordul sefilor de guverne din tarile membre UE pentru a putea fi aplicata si se refera la 40.000 de imigranti din cele doua state care ar urma sa fie redistribuiti in Europa in urmatorii doi ani.

"Daca stabileam o cifra mai mica nu ajutam cu nimic Italia si Grecia, daca dadeam un numar mai mare intampinam opozitia tarilor membre", a explicat comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos.

Schema de finantare de 240 de milioane de euro nu va urma traseul legislativ obisnuit, fiind trasa dintr-un mecanism financiar de urgenta nefolosit pana acum si destinat pentru astfel de situatii exceptionale.

De altfel, masura este considerata una de ajutor pentru Grecia si Italia, dupa ce invazia de imigranti din Mediterana a umplut tarmurile celor doua tari cu tabere improvizate pentru preluarea refugiatilor.

Romania, cota medie

In urmatorii doi ani, Romania ar urma sa gazduiasca 2362 de refugiati stabiliti in

Italia si Grecia. Pentru inceput, 1023 de imigranti ajunsi in Italia ar urma sa fie redirectionati pe plaiuri mioritice, arata portalul Ziare.com.

Cifra nu este una redusa, fiind dubla fata de cea stabilita pentru Ungaria si pe sfert din cota stabilita pentru Franta. In total, statul roman ar urma sa primeasca in urmatorii doi ani peste 14 milioane de euro pentru gazduirea refugiatilor.

Cotele de refugiati pe fiecare stat in parte au fost stabilite in functie de criterii precum PIB-ul fiecarei tari si nivelul de somaj inregistrat. Germania ar urma sa preia un numar total de 8763 de persoane, reprezentand 22% din total.

Teutonii sunt urmati de francezi, cu o cota de 6752 de persoane care ar urma sa intre in Hexagon in urmatorii doi ani. Pe locul trei vine Spania cu 4288 de persoane.

Numarul cel mai putin de refugiati relocate se vor indrepta spre Cipru, 173, Malta, 292, si Luxemburg, cu 368 de azilanti.

Marea Britanie, Irlanda si Danemarca su un statut special care le exclude din acest program, dar oficialii de la Bruxelles au solicitat Norvegiei si Elvetiei sa se ofere voluntare in proiectul de relocare.

Franta, Spania si Ungaria, marii opozanti

Cel putin trei tari stramba din nas cand vine vorba de preluarea valului de refugiati care au impanzit coastele Greciei si Italiei. Franta, Spania si Ungaria au respins incade la inceput propunerea Bruxellesului.

In opinia liderilor politici din aceste tari, primirea imigrantilor in Europa, acordarea statutului de refugiat si apoi raspandirea lor in intreaga Uniune nu este o chestiune tocmai cinstita.

Cu doar o saptamana in urma, premierul Ungariei, Viktor Orban a calificat propunerea CE drept "o nebunie".

In schimb, Italia se confrunta cu o crestere rapida a numarului de refugiati care traverseaza Mediterana de pe coastele Libiei catre tarmul italian. Fata de 2013, anul trecut s-a intregistrat o crestere cu 277% a imigrantilor ajunsi in peninsula.

Grecia a raportat, pe aceeasi perioada, o crestere de doar 153% a numarului de imigranti intrati in tara, insemnand o cifra de 54.000 de persoane.

Insa, in Grecia, numai in primele 4 luni ale acestui an au intrat alte 28.000 de persoane care cer azil.

Calculele CE prevad ca Italia sa trimita spre relocare un numar de 24.000 de imigranti, iar Grecia restul de 16.000.

Alti 20.000, in voia sortii

Problema altor 20.000 de refugiati ONU ramane sa fie rezolvata partial sau total in functie de cum decide fiecare stat din UE. Pana acum doar 15 state din cele 28 ale Uniunii au acceptat preluarea unor refugiati ONU.

In cazul lor, Comisia Europeana a facut doar o propunere, urmand ca problema sa fie decisa de fiecare guvern in parte.

#cota repartizare imigranti UE, #cota imigranti Romania, #plata imigranti Romania, #program relocare refugiati UE , #Romania