CE a declansat procedura de incalcare impotriva Romaniei privind regimul accizelor

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 12:26
1279 citiri
CE a declansat procedura de incalcare impotriva Romaniei privind regimul accizelor

Comisia Europeana a declansat procedura de incalcare a dispozitiilor privind regimul general al accizelor impotriva Romaniei, in baza articolului 258 al Tratatului de functionare a Uniunii Europene, au anuntat vineri reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), informeaza NewsIn.

"Ca urmare a sesizarii UNTRR din luna ianuarie 2011 cu privire la faptul ca masura dispusa de Guvernul Romaniei prin Ordonanta de urgenta nr. 54/2010 de modificare a Codului fiscal, constand in limitarea autorizarii antrepozitarilor fiscali doar la antrepozitarii autorizati pentru productia de produse energetice - incalca dispozitiile Directivei 2008/118/CE a Consiliului privind regimul general al accizelor, Comisia Europeana a declansat procedura de incalcare in baza articolului 258 al Tratatului de functionare a Uniunii Europene (TFUE)", spun reprezentantii transportatorilor.

Aceasta procedura consta in notificarea statului membru cu privire la o problema identificata de Comisie referitoare la conformitatea sau punerea in aplicare a dreptului comunitar, solicitandu-i-se acestuia sa formuleze observatii cu privire la aceasta problema, intr-un interval de timp limitat.

In cazul in care statul membru nu a raspuns notificarii sau daca raspunsul este insuficient, iar incalcarea identificata continua, Comisia Europeana va emite o opinie motivata care va stabili in mod clar, precis si detaliat motivele pentru care Comisia considera ca statul membru a incalcat dreptul comunitar si indica textele comunitare incalcate, precum si practica Curtii Europene de Justitie in aceasta materie.

Prin aceasta, Comisia invita statul membru sa se conformeze si ii acorda, in acest scop, un nou termen limita.

Daca dupa epuizarea celor doua faze neconformitatea sau incalcarea persista, Comisia poate sesiza Curtea Europeana de Justitie cu o actiune pentru nerespectare.

"UNTRR isi exprima regretul fata de lipsa de reactie a autoritatilor din Romania cu privire la aspectele sesizate de aceasta. UNTRR considera ca un dialog real intre autoritati si societatea civila nu se poate realiza decat prin tratarea reprezentantilor societatii civile ca parteneri, si nu ca simpli executanti" se spune in comunicat. 

#modificare a codului fiscal, #procedura incalcare, #regimul accizelor, #romania , #Romania