CE atentioneaza Romania cu privire la riscurile de instabilitate bugetara

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 11:04
1109 citiri
CE atentioneaza Romania cu privire la riscurile de instabilitate bugetara

Comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Joaquin Almunia, va prezenta miercuri un raport care indica riscuri ridicate de instabilitate a finantelor publice pe termen lung pentru 13 state membre, printre care si Romania, potrivit Financial Times Deutschland (FTD).

Raportul pune la indoiala capacitatea celor 13 state membre de a strange suficiente venituri din taxe la buget pentru a acoperi costurile de finantare pe termen lung, scrie ziarul german, preluat de Mediafax.

Cele 13 tari care prezinta un risc ridicat in acest sens sunt Romania, Spania, Olanda, Grecia, Irlanda, Slovacia, Slovenia, Malta, Cipru, Marea Britanie, Cehia, Lituania si Letonia, potrivit FTD.

Documentul elaborat de cabinetul lui Almunia subliniaza totodata cheltuielile publice in crestere asociate imbatranirii populatiei si lanseaza un apel pentru reforme structurale ambitioase si consolidarea bugetelor, examinand scenarii de evolutie a finantelor publice in UE si statele membre pana in anul 2060.

Suedia si Finlanda sunt considerate statele membre cu cel mai scazut grad de risc privind stabilitatea bugetului public, in timp ce Germania, Franta si Italia, cele mai mari economii europene, sunt considerate de risc mediu, scrie FTD.

 

#ce, # romania, # riscuri, # instabilitate bugetara, # cheltuieli , #Romania