CE va declansa miercuri procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

Vineri, 08 Mai 2009, ora 14:20
1289 citiri
CE va declansa miercuri procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

Comisia Europeana (CE) va declansa, miercuri, procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, Poloniei, Lituaniei si Maltei, pentru depasirea plafonului de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat, vineri, un oficial UE, citat de Reuters, potrivit Mediafax.

"Miercuri, Comisia va face un prim pas in procedura de deficit excesiv in cazul mai multor tari", a afirmat oficialul, referindu-se la cele patru state UE.

CE va propune termenele limita acordate acestor state pentru reducerea deficitelor sub limita de 3% din PIB reglementata prin Pactul de Crestere si Stabilitate, a adaugat el. Conform procedurilor, depasirea deficitului poate fi sanctionata cu amenzi in cazul statelor din zona euro sau inghetarea fondurilor structurale pentru tarile din afara uniunii monetare.

Oficialii CE au declarat insa, in mai multe randuri, ca statele cu deficit excesis ar putea beneficia, in contextul crizei, de unele concesii, precum termene limita foarte extinse pentru remedierea indicatorului.

Comisarul european pentru economie si politica monetara, Joaquin Almunia, a anuntat luni ca Executivul UE va lua masuri disciplinare pentru depasirea pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar, stipulat de legislatia europeana, impotriva mai multor state, inclusiv Romania.

Comisia Europeana precizeaza ca deficitul bugetar din 2008, de 5,4% din PIB, a fost determinat de cheltuielile realizate peste nivelul planificat, in special in ceea ce priveste salariile bugetare si transferurile sociale.

Declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei presupune monitorizarea atenta a politicii bugetare si a masurilor de reducere graduala a deficitului.

Executivul UE a lansat deja procedura de deficit excesiv impotriva Frantei, Spaniei, Greciei, Irlandei si Letoniei.

CE a fixat termene limita pentru anul 2012 de corectare a deficitului in cazul Frantei si Spaniei, respectiv in 2013 pentru Irlanda, dar a indicat Greciei ca trebuie sa reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB pana la sfarsitul acestui an.

Comisia anticipeaza ca 21 dintre cele 27 de state membre vor depasi plafonul, din cauza crizei financiare si recesiunii mondiale.

#ce, # deficit excesiv, # almunia, # romania , #Romania