Comisia Europeana: Romania nu indeplineste, nici in 2014, conditiile pentru adoptarea monedei euro

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 15:42
2013 citiri
Comisia Europeana: Romania nu indeplineste, nici in 2014, conditiile pentru adoptarea monedei euro

Comisia Europeana a publicat miercuri raportul de convergenta 2014, in care analizeaza daca statele membre care beneficiaza de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia indeplinesc conditiile de adoptare a monedei euro.

Conform raportului, Lituania a indeplinit toate criteriile de convergenta pentru adoptarea euro. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2015, zona euro va ajunge la 19 membri, odata cu aderarea Lituaniei, care va deveni a cincea tara fosta comunista din zona euro, dupa Slovacia, Slovenia, Estonia si Letonia.

Celelalte sapte statele membre care beneficiaza de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia nu indeplinesc in prezent toate conditiile de adoptare a monedei euro. Situatia lor va fi, prin urmare, reevaluata in urmatorii doi ani, se arata in comunicatul CE.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat: "Disponibilitatea Lituaniei de a adopta euro reflecta sprijinul sau de lunga durata pentru politici fiscale prudente si reforme economice. Uniunea Economica si Monetara ramane o comunitate atractiva. Zona euro are in prezent o coordonare economica mai eficienta, un zid de protectie financiara robust pentru a proteja stabilitatea si, din acest an, o uniune bancara. La toate acestea Lituania s-a angajat sa participe si sa le intareasca. Datorita eforturilor depuse in ultimii cinci ani, acest vas este mai bine plasat pentru a naviga in apele dificile decat a fost la inceputul crizei".

Rapoartele de convergenta, publicate de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana, evalueaza daca statele membre care beneficiaza de o derogare au atins un nivel ridicat de convergenta economica durabila si daca prevederile legale aplicabile respecta pe deplin Tratatul. Ele stau la baza deciziei Consiliului privind aderarea unui stat membru la zona euro.

#comisia europeana, #moneda euro Romania, #adoptare moneda euro Romania , #Romania