Companiile elvetiene, interesate de inventia romaneasca premiata la Salonul de la Geneva

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 10:14
1085 citiri
Companiile elvetiene, interesate de inventia romaneasca premiata la Salonul de la Geneva

Companiile elvetiene sunt interesate de inventia romaneasca, Roboscan, a companiei MB Telecom, care a a luat marele premiu la cea de-a 37-a editie a Salonului International al Inventiilor de la Geneva, ce s-a desfasurat in perioada 1-5 aprilie.

Destinat in special vamilor, porturilor si aplicatiilor militare, acest vehicul fereste operatorul de a fi expus la radiatii ionizante si este capabil sa scaneze fara interventie umana camioane si remorci de mari dimensiuni.

Imediat dupa ce au primit acest premiu, romanii au fost contactati de companii din Elvetia care au impreuna o cota importanta din piata mondiala in domeniu, precum Cotecna si SGS, dupa cum a declarat directorul executiv al companiei, Constantin Sima.

"Speram sa castigam acest premiu. Este o tehnologie de varf, ce raspunde unor cerinte actuale. Fiind castigatori in acest an, vom participa si anul viitor. Avem un portofoliu de inventii brevetate", a declarat duminica, agentiei NewsIn, Constantin Sima.

Robotul se deplaseaza automat, de-a lungul vehiculului scanat, miscarea fiind initiata de la distanta din centrul de comanda. Razele gama penetreaza incarcatura pana la echivalent 18 cm de otel si dezvaluie in imagini integralitatea incarcaturii.

Cel mai mic obiect detectat (adica rezolutia) este de 4 milimetri. In afara preciziei, principalul avantaj al acestei inventii consta in comanda integrala de la distanta a echipamentului de scanare si nu pune in pericol operatorii.

Vehiculul nu cantareste mai mult de 7,5 tone, comparativ cu alte masini de 20 tone existente in sistemele actuale.

Romania ar fi al saselea producator din lume de scanere cu raze gama.

#Romania, #companii, #invetie, #Geneva , #Romania