Concurenta investigheaza Posta Romana privind un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 15:06
1119 citiri
Concurenta investigheaza Posta Romana privind un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata

Consiliul Concurentei (CC) investigheaza Compania Nationala Posta Romana (CNPR) privind un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata, prin politica de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea de servicii postale standard, a anuntat marti institutia, citata de NewsIn.

Astfel, CC a declansat din oficiu o noua investigatie privind o posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare de Posta Romana, prin politica reducerilor tarifare, desi mai are in desfasurare o alta investigatie declansata in anul 2006, care se refera la aceeasi situatie, dar mai are in vedere si stabilirea termenelor de plata de catre CNPR pentru furnizarea serviciului Infadres catre anumiti beneficiari.

"Autoritatea de concurenta are suspiciuni privind un posibil abuz de pozitie dominana al CNPR prin aplicarea unor reduceri tarifare intr-un mod discriminatoriu intermediarilor pentru prestarea de servicii postale standard de corespondenta comerciala si Infadres", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

In acelasi timp, potrivit Consiliului Concurentei, investigatia deja existenta declansata in 2006, privind posibila incalcare a legislatiei nationale de catre CNPR, a fost extinsa, deoarece existau suspiciuni referitoare la o posibila afectare a dezvoltarii comertului intre Statele Membre, intr-un mod contrar intereselor Uniunii Europene de a asigura o piata unica functionala.

"Dimensiunea nationala a pietei pe care se manifesta comportamentul Postei Romane, precum si a pietei pe care se produc efectele acestui comportament, reprezinta indiciul nerespectarii legislatiei comunitare, respectiv a articolului 82 din Tratatul de instituire al Comisiei Europene", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

Potrivit CC, intermediarii sunt companiile care desfasoara activitati de producere a trimiterilor postale (pliante etc), precum si de preluare si sortare a corespondentei. Serviciul postal de corespondenta comerciala este serviciul de trimitere de corespondenta neprioritara adresata, care se livreaza la adresa tiparita de expeditor pe ambalaj si este prezentata la oficiile postale de catre intermediari si alte societati comerciale. Serviciul postal "Infadres" se refera la expedierea de publicitate prin posta adresata pe piata interna. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CC, # abuz, # reduceri, # tarife, # servicii , #Romania