Constructorii romani isi fac banca in trei ani

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 16:27
1242 citiri
Constructorii romani isi fac banca in trei ani

Federatia Generala a Sindicatelor "FAMILIA" si Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) estimeaza ca, in 2012, vor infiinta o banca pentru constructorii romani, cu scopul de a finanta acest sector, a declarat, joi, presedintele FGS Familia, Dan Cristescu.

'Proiectul pentru o astfel de banca a constructorilor trebuie realizat in doua trepte. In acest an, ne vom ocupa de promovarea proiectului, urmand ca in trei ani s-o punem pe picioare', a spus Cristescu.

Potrivit acestuia, capitalul necesar desfasurarii activitatii bancii va proveni din piata interna, banii fiind luati, in principal, de la constructorii romani.

Constructorii romani au primit, pana in prezent, de la Executiv doar 65% din banii datorati pentru lucrarile realizate anul trecut, a declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

"Cu toate ca Executivul a declarat ca a platit 90% din bani, putem confirma ca am primit doar 65% din aceste fonduri. Restul banilor sunt blocati la ordonatorii secundari de credite si la autoritatile locale", a declarat Laurentiu Plosceanu.

Reprezentantii patronatelor din constructii cer Guvernului sa verifice unde a ajuns restul banilor si sa achite, in cat mai scurt timp, creantele restante. In cazul in care Guvernul nu-si va plati integral datoriile, vor intra in insolventa aproximativ 20-25% din firmele de constructii de talie mica si mijlocie, potrivit estimarilor ARACO.

Guvernul si-a asumat pana in data de 15 martie plata tuturor creantelor, iar acest termen nu a fost respectat, spunea in martie presedintele ARACO. In plus, cele mai multe solicitari s-au facut in regim de urgenta, ceea ce inseamna pentru firmele de constructii maximum o luna si jumatate, doua luni, de aceea s-ar putea trece la actionarea in instanta.

Totodata, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ioan Mintas, declara recent ca firmele din constructii la care statul roman are datorii vor actiona in judecata Guvernul daca pana luni, 30 martie, nu vor fi achitate obligatiile fata de constructori.

Volumul constructiilor din Romania a inregistrat o crestere de 26%, in 2008, pana la suma de 14,3 miliarde euro, potrivit ARACO.

Laurentiu Plosceanu a afirmat, recent, ca aproximativ 280.000 de angajati din domeniul constructiilor vor fi disponibilizati, daca nu se rezolva problema finantarilor din acest domeniu. In prezent, in sectorul constructiilor lucreaza 380.000 de oameni, potrivit ARACO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#araco, #banca, #constructori , #Romania