Corlatean: Am indeplinit criteriile pentru Schengen

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 11:14
1120 citiri
Corlatean: Am indeplinit criteriile pentru Schengen

Titus Corlatean a declarat ca Romania a indeplinit criteriile tehnice privind aderarea la Schengen, iar autoritatile de la Bucuresti nu stau in genunchi, cu mana intinsa, astfel ca au transmis europenilor ca asteapta sa fie anuntate cand va exista consens pentru primirea in acest spatiu.

"Nu se pune problema de a abandona un obiectiv legitim al Romaniei, respectiv al Bulgariei. In acelasi timp, nici nu poti sa stai in genunchi si sa stai cu mana intinsa, cata vreme noi am indeplinit criteriile clare, obiectivele tehnice din acquis-ul Schengen si, in acelasi timp, platim pentru lucruri care n-au legatura cu noi", a declarat, vineri seara ministrul de Externe, Titus Corlatean.

In opinia sa, europenii inventeaza tot felul de pretexte, precum MCV, pentru a amana primirea celor doua tari in Schengen, dar in realitate este vorba de "situata sociala, economica, de criza din Europa din acesti ani". Realitatea tine de faptul ca "prestatia, poate, a anumitor guverne fata de asteptarile propriilor cetateni nu produce acele rezultate de crestere economica, de mai mult confort in societatea respectiva", a mai spus Corlatean.

Potrivit ministrului de Externe, subiectul Schengen este "prizonierul unor circumstante nefavorabile", in conditiile in care criza economica favorizeaza un curent populist, xenofob si rasist "tot mai consistent".

Titus Corlatean a apreciat ca guvernele anterioare au gresit pentru ca au supralicitat aceasta chestiune, dar in prezent s-a luat decizia de a nu mai crea un orizont de asteptare.

"Noi dorim si maine daca este (sa aderam la Schengen). Dar nu putem sa stam in functie de cum va reglati (...) balanta de putere inainte de alegeri, cum incercati sa deveniti mai simpatici propriilor cetateni atunci cand prestatia economica e mai slaba in tara respectiva. Or, din acest punct de vedere vom vedea ce se intampla. Dar nu este cazul sa cream un orizont de asteptare. Asta a fost o greseala in anii anteriori, din partea clasei politice de la Bucuresti, s-a supralicitat pe aceasta tema, s-au creat orizonturi de asteptari", a subliniat ministrul de Externe.

Oficialul roman a evidentiat faptul ca nici guvernarile anterioare nu au rezolvat aceasta situatie, desi era "o perioada mai de pace in Europa". "Ei, nu s-a putut nici atunci, cu atat mai dificil este acum cand criza economica inca este prezenta in Europa", a punctat el.

Intrebat daca aceasta pozitie inseamna ca nu vor mai fi facute unele reforme din MCV (mecanism care a fost legat de Schengen), Corlatean a replicat ca interesul consta in a avea un sistem judiciar corect, nu de a raspunde intrebarilor de la Bruxelles. "Interesul nu este de a ne alinia pe sarma si de a raspunde intrebarilor Bruxelles-ului. Interesul este de a avea un sistem judiciar corect, impartial, care sa functioneze cu celeritate, sa dea raspuns cetatenilor care asteapta ani de zile la procese, cu niste coduri care sa fie de buna calitate (...) Asta e interesul. Nu pentru a da cu subsemnatul la MCV sau de a rezolva alte chestiuni", a spus ministrul, adaugand ca reformele vor fi facute "nu de dragul functionarilor de la Bruxelles, ci de dragul societatii romanesti".

Referitor la raportul MCV din ianuarie, Corlatean considera ca acesta ar trebui sa transmita "niste semnale realmente pozitive", deoarece in ultima perioada s-au facut "pasi inainte".

Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, atunci cand vor exista conditii favorabile, a declarat, joi, Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura Presedintia UE.

#aderare schengen, #aderare schengen romania, #aderare Schengen Bulgaria , #Romania