Crezi ca romanii sunt saraci? Iata statele in care painea este un lux

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 16:16
2355 citiri
Crezi ca romanii sunt saraci? Iata statele in care painea este un lux

Daca credeti ca romanii sunt saraci, va inselati. In state precum Rusia sau China, oamenii se lupta mult mai mult pentru a pune pe masa painea cea de toate zilele.

Cresterea preturilor alimentelor, cauzata de schimbarile meteo din cele mai importante regiuni agricole si de costurile de productie sporite, au generat neliniste in multe state - in special in tari in dezvoltare, cum ar fi Algeria si Tunisia, care sunt mai vulnerabile la schimbarea preturilor.

In India, spre exemplu, pretul de retail al cepei s-a dublat in 12 luni.

Iata statele in care mancarea a devenit un produs premium, conform Bloomberg.

Chile

Pretul alimentelor a crescut cu 5,45% (anual)

Banca Centrala Chiliana estimeaza ca 20% din venitul unei familii este destinat alimentatiei. Specialistii guvernamentali se asteapta ca populatia sa cheltuiasca cu cel putin 5% mai mult pe mancare anul acesta.

China

Pretul alimentelor a crescut cu 10,3%

Nord-Estul Chinei a suferit o seceta puternica anul trecut, ceea ce a afectat recolta de grau, cu toate ca oficialii pretind ca acest lucru nu va afecta preturile globale la aminete, conform Bloomberg.

Haiti

Pretul alimentelor a crescut cu 7,8%

Haiti isi acopera 48% din necesarul de alimente prin importuri, 47% prin productia interna si 5% prin ajutoare internationale, conform Programului Mondial pentru Hrana al Natiunilor Unite.

Pretul la alimente in crestere abrupta afecteaza populatiile cu venituri mici, cum ar fi Haiti, care inca nu si-a revenit dupa cutremurul de anul trecut.

India

Pretul alimentelor a crescut cu 7,98%

Alimentul cel mai problematic in India a fost anul trecut...ceapa, al carei pret a crescut cu 109% in ultimul an.

A fost nevoie de un ordin guvernamental pentru a fi suspendate exporturile de ceapa.

Fermierii au protestat la inceputul lui februarie impotriva acestei masuri.

Indonezia

Pretul alimentelor a crescut cu 16,18%

In Indonezia, pretul bunurilor de larg consum a crescut in decembrie cu 7%, aceasta fiind cel mai mare salt din ultimele 20 de luni, din cauza cresterii preturilor la mancare.

Guvernul a suspendat importurile la 57 de produse alimentare pentru a nu risca o criza a alimentelor si pentru a determina preturile sa scada.

Mozambic

Pretul alimentelor a crescut cu 16,62%

Dupa protestele violente care au izbucnit in Mozambic in luna septembrie din cauza cresterii preturilor la apa, electricitate si paine, statul este amenintat de o crestere si mai mare a preturilor la alimente in a doua parte a acestui an, dupa cum a avertizat de curand Guvernul.

Aproximativ o treime dintre gospodarii nu au o sursa sigura de mancare si sufera de infometare.

Nicaragua

Pretul alimentelor a crescut cu 7,26%

Nicaragua este a doua cea mai saraca tara din America Latine si Caraibe, potrivit U.N. World Food Programme. Aproape o treime din PIB vine din agricultura, pescuit si prelucrarea lemnului.

Pakistan

Pretul alimentelor a crescut cu 20,42%

Preturile alimentelor perisabile a crescut cu 44,4% in ultimul an, cele mai mari scumpiri inregistrandu-se la fasole, ceapa si rosii.

Rusia

Pretul alimentelor a crescut cu 14,2%

Importurile de mancare pe piata ruseasca au crescut cu 23%, pana la 3,72 miliarde de dolari, in 2010.

Acest lucru s-a datorat secetei care a afectat productia agricola a statului rus.

Preturile la fructe si legume erau in luna ianuarie cu 51% mai mari decat in aceeasi luna a anului 2010.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
#preturi alimente, #topul statelor sarace , #Romania