Criza creditelor ar putea imputina banii trimisi in tara de romanii din strainatate

Miercuri, 07 Mai 2008, ora 13:42
1147 citiri
Criza creditelor ar putea imputina banii trimisi in tara de romanii din strainatate

Criza creditelor ar putea avea ca efect micsorarea sumelor trimise in tara de romanii din strainatate, daca incetineste cresterea economica din tari occidentale, precum Italia sau Spania, a spus un economist de la Banca Reglementelor Internationale (BIS), Dubravko Mihaljek."Asistam deja la o serie de efecte de domino ale crizei financiare internationale asupra regiunii", a declarat Mihaljek la Sibiu, cu ocazia reuniunii anuale a Fondului European pentru Sud-Estul Europei (EFSE), la care se discuta despre efectele posibile ale crizei financiare internationale asupra tarilor din sud-estul Europei.


Astfel, ingreunarea obtinerii de finantare externa va afecta tarile cu deficit extern amplu, iar sustenabilitatea lichiditatii nu este garantata, a atras atentia economistul de la Banca Reglementelor Internationale.


Mihaljek a observat, totodata, ca accentuarea cererii interne din anumite tari din sud-estul Europei ar putea fi prea alerta si ar fi binevenita o incetinire a acesteia. Dubravko Mihaljek a mai amintit ca, in Romania, a avut loc o depreciere a leului din a doua parte a anului trecut si o ieftinire a titlurilor listate pe pietele de capital.


Economistul BIS a mentionat ca, in contextul crizei financiare internationale, este posibila si o diminuare a sustinerii pe care bancile-mama o pot acorda subsidiarelor din zona sud-est europeana.


Astfel, Mihaljek a precizat ca tarile din Sud-Estul Europei pot fi afectate negativ de criza financiara internationala, in contextul incetinirii cresterii de pe pietele principale pe care sunt exportate produsele din regiune, al ingreunarii obtinerii finantarii si al scumpirii acesteia.


Economstul BIS a adaugat, totusi, ca "regiunea ar trebui sa poata evita o aterizare fortata, deoarece are un ritm sustinut de crestere si continua sa fie atractiva pentru investitiile straine directe si lichiditatea bancara".