Crizele in istorie au durat doi ani, Romania isi va reveni la sfarsitul anului viitor

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 16:24
2025 citiri
Crizele in istorie au durat doi ani, Romania isi va reveni la sfarsitul anului viitor

Romania isi va reveni din criza la sfarsitul anului viitor, cu un an mai tarziu decat Statele Unite ale Americii si celelalte state dezvoltate din Europa, intrucat efectele crizei au aparut la un an diferenta, potrivit estimarilor Coface Romania.

"In general, crizele in istorie au durat cam doi ani. Daca in SUA a inceput criza in trimestrul patru din 2007, in ultimul trimestru al acestui an ies din criza. In Romania, criza a debutat in septembrie-octombrie 2008 si, ca urmare, va iesi din criza in trimestrul patru 2010", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, directorul general al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu, informeaza Mediafax.

El a aratat ca situatia in Romania se va restabili cand increderea investitorilor straini va reveni si se vor relua proiectele imobiliare.

Ionescu apreciaza ca disponibilizarile in companii vor continua, ducand la cresterea somajului, care va determina la randul sau o majorare a ratei de default la banci si la furnizorii de utilitati, precum si o scadere a consumului.

"Somajul va continua sa creasca inca sase luni dupa incetarea crizei, iar angajarile nu se vor relua imediat, ci atunci cand cresterea va deveni sustenabila si va exista increderea ca s-a terminat criza", a spus directorul Coface.

Totodata, el apreciaza ca, pana cand bancile nu vor putea accesa finantari ieftine din strainatate si nu vor inregistra o tendinta de scadere a ratei de default, creditarea nu isi va reveni.

"Parerea mea este ca nu am atins inca punctul de jos al crizei si cred ca primul trimestru al anului viitor va fi unul greu pentru toata lumea", a mai spus Ionescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#coface, #criza, #disponibilizari, #revenire, #romania , #Romania