Croitoru: diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite este foarte mare

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 09:53
1209 citiri
Croitoru: diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite este foarte mare

Diferenta foarte mare dintre dobanzile la credite si cele la depozite indica o eficienta scazuta a sectorului bancar romanesc, a declarat joi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, transmite Mediafax.

"Romania este ineficienta din cauza faptului ca exista un spread foarte mare intre dobanzile la credite si cele la depozite, la nivelul de sase puncte procentuale in iulie, ceea ce indica un nivel scazut de eficienta", a spus Croitoru, la un seminar organizat de Consiliul Concurentei.

El considera ca in sistemul bancar romanesc mai exista loc pentru concurenta si, pe masura ce aceasta va aparea, costurile din sistemul bancar se vor reduce.

"In sistemul bancar din Romania e ceva concurenta. Exista loc pentru mai multa concurenta si, pe masura ce aceasta va aparea, va duce la reducerea costurilor. Acest lucru insa trebuie desfasurat in paralel cu diminuarea deficitelor structurale. Fara rezolvarea acestor probleme, mai stam 10 ani in pozitia asta si nu rezolvam nimic", a continuat oficialul bancii centrale.

Croitoru considera ca mediul concurential in sistemul bancar este o problema de "reglaj fin", foarte actuala in contextul in care sectorul bancar din intreaga lume este regandit ca urmare a crizei financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#bancar, #credite, #croitoru, #depozite, #dobanzi, #sistem , #Romania