DER STANDARD: Romania va majora salariul minim la 134 de euro

Miercuri, 24 Octombrie 2007, ora 11:55
1085 citiri
DER STANDARD: Romania va majora salariul minim la 134 de euro

DER STANDARD (Austria) - Anul viitor, salariul minim din Romania va creste la 450 de lei (133,90 euro). In programul sau de guvernare, cabinetul premierului liberal Calin Popescu Tariceanu a promis pentru 2008 o majorare a salariului minim la 654 de lei. Anuntarea acum a unei majorari mai mici demonstreaza lipsa de respect a guvernului fata de muncitori si va determina o alta masiva emigrare a fortei de munca - a afirmat, potrivit unei relatari al agentiei "NewsIn", presedintele BNS, Dumitru Costin.

Decalajul mare dintre salariul mediu si cel minim arata preferinta fata de "modelul social sud-american", a declarat Costin la o conferinta de presa. El a spus ca salariul minim trebuie sa se orienteze dupa cheltuielile de buget si ar trebui sa fie, potrivit estimarilor sindicatului, 650+700 lei.

In anul 2000, guvernul roman de atunci a semnat Carta Europeana Sociala, angajandu-se sa reduca diferenta dintre salariul minim si mediu in asa fel, incat salariul minim sa constituie 60% din salariul mediu. In momentul de fata, salariul minim reprezinta 30% din salariul mediu, salariul mediu net din Romania fiind in luna august de 320 euro.

Majorarea anuntata a salariului minim cu 4,5% echivaleaza doar inflatia si nu oglindeste in niciiun caz dezvolatrea economica pozitiva din ultima vreme, au obiectat muncitorii. Dupa cum a afirmat Costin, fondurile UE de miliarde pentru dezvoltarea potentialului fortei de munca nu au fost aprobate datorita "incompetentei" Ministerului Muncii de la Bucuresti.

In cazul in care pana la 22 octombrie nu se va ajunge la un consens intre angajatori si angajati privind o majorare salariala mai mare, sindicatele isi vor sustine revendicarile prin actiuni de protest.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.