Dezbateri aprinse in Parlamentul European privind situatia politica din Romania

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 17:57
1793 citiri
Dezbateri aprinse in Parlamentul European privind situatia politica din Romania

Parlamentul European a dezbatut miercuri, la Strasbourg, situatia politica din Romania. Dezbaterea a fost solicitata de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte PDL si UDMR.

La dezbatere au fost reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Consiliului Uniunii Europene. In mod surprinzator, premierul Ponta nu a dorit sa participe si sa sustina punctul de vedere al guvernului si al USL, desi ar fi avut posibilitatea sa ceara acest lucru, asa cum a facut premierul Viktor Orban, omologul ungar, cand Ungaria a intrat in vizorul deputatilor europeni.

Viviane Reding, comisarul pe justitie din partea Comisiei Europene, a vorbit despre fragilitatea echilibrului democratic din Romania si a declarat ca referendumul nu a pus capat crizei politice.

Ziare.com a redat in format live text dezbaterile.

Comisarul european a facut apel la clasa politica din Romania sa renunte la atacurile la persoana si sa respecte independenta justitiei.

"CE va continua sa monitorizeze situatia si sa mentina contactul cu autoritatile romane", a mai spus Reding.

Referendumul a fost o tema aprinsa de discutie, taberele fiind impartite intre cei care au sustinut constitutionalitatea lui si cei care, printre care si Monica Macovei, au vorbit de fraude si de lovitura de stat.

Viviane Reding a atras atentia asupra faptului ca dezbaterea a fost condusa de interese de partid.

"Avem nevoie de o abordare independenta si obiectiva. Justitia trebuie sa fie oarba, sa nu cunoasca culorile partidelor, ci sa reactioneze conform statului de drept", a spus comisarul european.

Dezbaterea privind situatia politica din Romania vine in contextul in care, la inceputul acestei zile, presedintele Comisiei Europene a tinut un discurs in fata Parlamentului European, in care a prezentat situatia Uniunii Europene.

Jose Manuel Barroso a sustinut necesitatea unei uniuni fiscale, a unei uniuni bancare, dar si a unei uniuni politice, sub forma unei federatii.

#dezbatere parlament european Romania, #situatie politica Romania parlament european , #Romania