Dobanzi prea mici la economii si comisioane prea mari, considera clientii bancilor

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 00:00
1605 citiri
Dobanzi prea mici la economii si comisioane prea mari, considera clientii bancilor

Majoritatea romanilor care utilizeaza produse bancare sunt de parere ca dobanzile acordate la produsele de economisire sunt prea mici, iar comisioanele la credite se ridica la un nivel prea mare, potrivit Mediafax.

Astfel, 74% dintre respondenti sunt de parere ca dobanzile la produsele de economisire sunt prea mici, iar 81% din romani considera ca nivelul comisioanelor la credite este prea mare.

"In privinta sigurantei economiilor depuse la banci, parerile sunt impartite. Mai mult de o treime din populatia analizata se teme ca aceste economii risca sa isi piarda din valoare pana la momentul retragerii, dar aproape la fel de multi sunt in dezacord cu aceasta idee. De asemenea, 31% se tem ca isi pot pierde cu totul banii depusi la o banca, iar 38% nu percep acest pericol", potrivit unui comunicat al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Eugen Dijmarescu, directorul FGDSB, crede ca temerile privind pierderea valorii economiilor sunt determinate de criza economica, neincrederea in masurile adoptate pana in prezent si de inflatie.

Mai mult de jumatate dintre clientii institutiilor de credit se considera destul de putin sau foarte putin informati in legatura cu situatia acestui sector in general, iar 60% din clientii bancilor din mediul urban apreciaza ca sunt destul de putin sau foarte putin informati in privinta ofertei de produse de economisire.

"Studiul GfK arata ca doar 5% din cei intervievati sunt foarte bine informati cu privire la situatia financiara a bancilor, aceeasi pondere revenind si celor care sunt la curent cu ofertele de produse de economisire. Totusi, chiar si in randul persoanelor care au economii, o proportie semnificativa se considera neinformata: 42% sunt destul de putin sau foarte putin informati in legatura cu situatia financiara a bancilor, iar 40% in legatura cu oferta de produse bancare", se mai spune in comunicat.

Din totalul romanilor cu varsta peste 18 ani, care traiesc in mediul urban si utilizeaza produse bancare, 16% au economii depuse la banci, iar in Ardeal se economiste mai mult decat in Muntenia (27% comparativ cu 14%).

Principalele instrumente de economisire si investitii utilizate sunt conturile de economii, depozitele la termen si conturile curente, dar si banii pastrati in numerar (28%), considerati o metoda sigura si familiara.

Comparativ cu anul trecut, in 2010 au economisit cu o treime mai putine persoane, in principal din cauza scaderii veniturilor sau cresterii cheltuielilor.

De asemenea, un sfert dintre cei care au economisit in 2010 planuiesc sa economiseasca mai mult anul viitor, fie pentru ca sunt ingrijorati cu privire la viitorul lor, fie pentru ca estimeaza o crestere a veniturilor.

Un procent mai scazut (13%) dintre cei care nu au economisit in 2010 planuiesc sa puna bani deoparte in 2011.

Potrivit studiului GfK, majoritatea covarsitoare a respondentilor care economisesc afirma ca prefera economiile in lei, atat pentru ca moneda nationala este cea in care se primeste salariul sau pensia, cat si pentru ca valoarea banilor va ramane aceeasi.

In ceea ce priveste rolul FGDSB, 52% din clientii din orase ai bancilor considera ca economiile ar fi in totalitate pierdute daca institutia de credite la care le-au depus ar da faliment.

Dintre persoanele care au economii, 29% cred ca le-ar pierde in cazul in care banca ar da faliment, 39% considera ca le-ar recupera partial, iar aproape o treime crede ca si-ar primi banii inapoi in totalitate.

Mai mult, studiul GfK releva ca doar 6% dintre cei care cred ca isi pot recupera economiile in cazul unui faliment bancar stiu ca Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar este entitatea care le inapoiaza sumele, in timp ce peste un sfert din respondenti considera ca banca este cea care le-ar inapoia economiile in cazul unui faliment, iar o proportie similara nu stie de unde si-ar recupera banii. In prezent, depozitele populatiei sunt garantate in limita a 50.000 de euro, iar acest plafon se va majora la 100.000 de euro incepand cu data de 1 ianuarie 2011.

Studiul a fost elaborat pe un esantion de 1.228 de subiecti, cu varsta peste 18 ani, care locuiesc in mediul urban si utilizeaza cel putin un instrument financiar-bancar. Eroarea maxima este de plus-minus 2,83%, la un nivel de incredere de 95%. 

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#sistem bancar, #dobanzi, #economii, #credite, #comisioane , #Romania