Dusa: Romania ar putea dispune de aviatie de vanatoare F-16, pana in 2016

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 13:40
1792 citiri
Dusa: Romania ar putea dispune de aviatie de vanatoare F-16, pana in 2016

Ministrul apararii, Mircea Dusa, a declarat, vineri, dupa intalnirea cu omologul sau portughez, Jose Pedro Aguiar-Branco, ca Romania a respectat toate termenele convenite in acordul pentru achizitionarea avioanelor F-16, premisa ca in 2016-2017 sa fie asigurata capabilitatea de aviatie de vanatoare.

"Am apreciat ca pana in momentul de fata am respectat toate termenele pe care le-am convenit atunci cand am incheiat acordul si ca respectarea acestor pasi ne ofera premisa ca in 2016-2017 sa avem creata capabilitatea de aviatie de vanatoare, aceasta insemnand echiparea avioanelor cu avionica si criptare moderna, pregatirea pilotilor si a personalului tehnic si, nu in ultimul rand, inzestrarea cu armamentul necesar pentru a executa cele trei misiuni pe care le are in vedere aviatia de vanatoare, cu rachetele si cu munitia necesare", a spus Mircea Dusa.

El a amintit ca exista o cooperare guvernamentala privind sprijinul pe care Portugalia si Statele Unite il acorda Romaniei "pentru a crea acea capabilitate care se numeste aviatia de vanatoare".

"Concomitent sunt si alte programe care sa realizeze aceasta capabilitate, fiind vorba, in primul rand, de modernizarea infrastructurii din Romania, a aeroportului de la Fetesti si a sistemelor electronice de comunicatii de la acest aeroport", a mentionat ministrul Dusa.

La randul sau, ministrul Apararii din Portugalia a spus ca exista interese comune in ceea ce priveste industria de aparare.

El a spus ca viitorul Consiliu European, care are ca subiect de discutie industria de aparare, este o buna oportunitate pentru a dezvolta o strategie comuna pentru a putea creste capacitatea competitiva a celor doua industrii de aparare.

Jose Pedro Aguiar-Branco a aratat ca, astfel, intreprinderile mici si mijlocii din domeniul apararii din Romania si Portugalia vor putea gasi noi oportunitati pe piata europeana.

Capabilitatile militare ale Romaniei trebuie regandite

La randul sau, ministrul roman al Apararii a mentionat ca, in conditiile in care bugetele apararii din majoritatea statelor s-au redus, vor trebui regandite capabilitatile militare.

Mircea Dusa a anuntat ca el si omologul portughez au hotarat sa faca "un pas inainte pe cooperarea in domeniul industriei de aparare" si sa constituie un grup mixt de lucru pe probleme de industrie de aparare.

"Acest grup exista si in momentul de fata, deja a inceput discutiile si am hotarat sa extinde atributiile acestui grup de lucru pentru a identifica acele posibilitati de colaborare intre industria de aparare din Portugalia si cea din Romania, astfel incat, mai ales intreprinderile mici si mijlocii care au productie de aparare sa poata rezista pe piata concurentiala din zilele noastre", a adaugat acesta.

Potrivit afirmatiilor sale, alte subiecte abordate in discutiile cu ministrul portughez au fost cooperarea NATO, politica NATO de dupa 2014 in conditiile constrangerilor financiare, razboiul cibernetic - noua amenintare la aderesa omenirii, criza energetica, relatiile dintre Romania si Portugalia in cadrul Uniunii Europene, securitatea maritima si protectia mediului prin folosirea munitiei ecologice.

Toti ministrii apararii din NATO, invitati in 2014 in Romania

Dusa a mai declarat ca l-a invitat pe ministrul Jose Pedro Aguiar-Branco sa participe, in martie 2014, cand se implinesc 10 ani de cand Romania a devenit stat membru NATO, la festivitatile care vor avea loc in Romania.

Mircea Dusa a adaugat ca ii va invita la acest eveniment pe toti ministrii apararii din NATO.

Ministrul portughez a spus ca accepta invitatia lui Dusa, avand in vedere ca deja a inceput sa inteleaga aproape tot ce spune in limba romana ministrul Dusa.

"Si noi facem acelasi lucru, daca mai ramanem o jumatate de zi sa conversam, aproape ca nu mai avem nevoie de interpret", a spus el

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, s-a intalnit, vineri, la sediul MApN, cu omologul sau portughez, Jose Pedro Aguiar-Branco, aflat in vizita oficiala in Romania.

In luna noiembrie, Guvernul roman a cerut Statelor Unite furnizarea de armament, echipamente si suport pentru echiparea celor 12 avoane F - 16 Block 15 MLU pe care le va cumpara din Portugalia.

Valoarea contractului, 628 de milioane de euro

Din cele 628 de milioane de euro, cat este valoarea totala a contractului pentru achizitionarea avioanelor multirol, aproximativ 336 de milioane de euro (echivalentul a 457 de milioane de dolari) vor fi alocate cooperarii cu SUA, contractul incluzand furnizarea de rachete aer-aer AIM - 120C, rachete AIM - 9M Sidewinder, lansatoare LAU - 129, unitati de bombe ghidate imbunatatite GBU-12, rachete Maverick, sisteme integrate de pozitionare globala, piese de schimb, dezvoltarea/integrarea de software si instruirea personalului.

Mircea Dusa declara, la sfarsitul lunii octombrie, ca intreg pachetul privind capabilitatea de aviatie de vanatoare, care cuprinde si achizitia de aeronave F-16, este programat sa se realizeze pana spre sfarsitul anului 2017.

"Noi discutam foarte simplu despre F-16, dar e vorba de realizarea capabilitatii militare de aviatie de vanatoare. Capabilitate militara inseamna mult mai mult: achizitia avioanelor, pregatirea pilotilor, pregatirea aeroporturilor militare pentru a fi compatibile cu F-16, achizitionarea armamentului necesar avioanelor, pregatirea personalului tehnic care sa deserveasca avioanele si multe alte aspecte", a spus ministrul.

MApN a informat, in 11 octombrie, ca Guvernul Romaniei si cel al Portugaliei au semnat contractul de achizitie in urma caruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Fortelor Aeriene Portugheze, vor intra in dotarea Fortelor Aeriene Romane.

Semnarea contractului a avut loc dupa ce, in luna iunie, Guvernul a anuntat ca a aprobat proiectul de lege privind achizitia a 12 avioane vechi de tip F-16, pentru care vor fi platite 628 milioane de euro.

"Romania va utiliza aceste avioane pentru intarirea securitatii spatiului aerian national si cresterea nivelului de interoperabilitate cu fortele NATO", mai preciza MApN.

Ministerul mentiona ca aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital si, in 2014, va incepe pregatirea, in Republica Portugheza, a personalului roman ce va opera avioanele F-16 - noua piloti si 75 de tehnicieni.

In septembrie 2012, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat proiectul de "realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana" in cadrul programului "Avion multirol al Fortelor Aeriene".

#Romania avioane de vanatoare, #ministrul apararii, #reuniune NATO, #chestiuni de aparare , #Romania