Ecofin va aproba pe 7 iulie recomandari de corectare a deficitului excesiv pentru Romania

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 18:10
1377 citiri
Ecofin va aproba pe 7 iulie recomandari de corectare a deficitului excesiv pentru Romania

Colegiul Comisarilor din UE va adopta miercurea viitoare raportul Comisiei Europene de constatare a existentei deficitului excesiv pentru Romania, in timp ce recomandarile de corectare a deficitului vor fi aprobate de Ecofin pe 7 iulie, a anuntat, miercuri, Ministerul Finantelor Publice (MFP).

CE a declansat luni procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei pentru situatia bugetara a anului 2008, cand Romania a inregistrat un deficit bugetar de 5,4% din produsul intern brut (PIB), a spus comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, potrivit Newsin.

"Declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei presupune monitorizarea atenta a politicii bugetare si a masurilor de reducere graduala a deficitului. Romania a adoptat deja un program pe termen scurt si mediu de ajustare a deficitului bugetar. Prin OUG 34/2009 s-a adoptat reducerea deficitului bugetului general consolidat pana la nivelul de 4,6% din PIB", se mai arata in comunicat.

Raportul Comisiei de constatare a existentei deficitului excesiv pentru Romania va fi adoptat de Colegiul Comisarilor in data de 13 mai si va fi aprobat de Comitetul Economic si Financiar in reuniunea din 28-29 mai. Recomandarile de corectare a deficitului vor fi adoptate de Colegiul Comisarilor in sedinta din 17 iunie, vor fi dezbatute in CEF in 25 iunie si aprobate de Ecofin in 7 iulie 2009, se arata in comunicatul MFP.

Consiliul, printr-o decizie aprobata cu majoritate calificata, la propunerea Comisiei, poate hotari suspendarea partiala sau integrala a angajamentelor Fondului de Coeziune pentru statul respectiv (care nu face parte din zona euro), incepand cu 1 ianuarie a anului urmator acestei decizii, daca acesta nu a luat masuri efective de reducere a deficitului excesiv.

Daca statul membru ia masurile corective necesare, Consiliul ridica suspendarea creditelor de angajamente si, in acelasi timp, decide reincluderea lor in buget, a mai anuntat MFP.

#Ecofin, #corectare deficit excesiv , #Romania