Economia Romaniei a intrat in recesiune tehnica

Vineri, 15 Mai 2009, ora 10:03
1403 citiri
Economia Romaniei a intrat in recesiune tehnica

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a coborat in primul trimestru din 2009 cu 6,4% fata de intervalul similar din 2008 si a fost cu 2,6% mai mic decat in ultimele trei luni din 2008, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS), informeaza NewsIn. 

Datele privind comparatia cu trimestrul IV al anului trecut sunt ajustate sezonier, in timp ce la comparatia cu primele trei lui din 2008, Statistica a folosit date neajustate, se mai arata in comunicat.

Produsul intern brut estimat pentru primul trimestru al anului trecut a fost de 86,745 miliarde lei, in crestere cu 8,2% fata de perioada ianuarie - martie 2007.

Produsul intern brut al Romaniei a urcat in ultimul trimestru al anului trecut cu 2,9%, fata de trimestrul IV din 2007, la 159,43 miliarde lei (41,8 miliarde euro).

INS va publica pe 2 iunie varianta provizorie privind produsul intern brut din primul trimestru al acestui an, care va avea la baza utilizarea tuturor surselor de date disponibile pentru estimarea evolutiei economiei prin metoda de productie si metoda cheltuielilor.

"In vederea alinierii la cerintele Uniunii Europene, incepand cu anul 2009, Institutul National de Statistica va publica trimestrial estimari 'semnal' (Flash) privind evolutia produsului intern brut in trimestrul curent fata de trimestrul corespunzator din anul precedent - indice brut si fata de trimestrul anterior - indice ajustat sezonier.

Datele vor fi publicate la aproximativ 45 de zile de la incheierea trimestrului de referinta", se mai arata in comunicat.

Produsul intern brut ajustat sezonier se obtine prin metoda indirecta, din insumarea componentelor sale ajustate sezonier in mod independent, a mai anuntat INS.

Finantele estimeaza pentru 2009 o contractie economica de 4% si un deficit bugetar de 4,6% din PIB, la un produs intern brut estimat la 531,25 miliarde lei (123,5 miliarde euro, la noul curs mediu estimat, de 4,30 lei/euro). In primele trei luni ale acestui an, cursul mediu a fost de 4,2662 lei/euro.

Datele luate in calcul de Finante la rectificarea bugetara vizeaza o diminuare a exporturilor de bunuri cu 15% in acest an si o reducere a importurilor cu 25%. Deficitul de cont curent ar urma sa se restranga la 7,5% din PIB, de la 12,3% din PIB anul trecut.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara joi, pentru Reuters, ca economia romaneasca a inceput sa arate semne de imbunatatire in aprilie.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, #ins, #pib, #romania, #trimestru , #Romania