Financial Times: Ponta si Basescu, la un pas de "impacare"

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 10:16
1349 citiri
Financial Times: Ponta si Basescu, la un pas de "impacare"

Premierul Romaniei, Victor Ponta, a promis sa nu relanseze lupta pentru putere cu presedintele Traian Basescu, disputa care a generat preocupari internationale privind amenintarile la adresa democratiei in una dintre noile tari membre ale Uniunii Europene, noteaza Financial Times.

Victor Ponta a exclus orice incercare de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu in cazul in care coalitia sa de centru-stanga castiga alegerile parlamentare din 9 decembrie, in cadrul unui demers care vizeaza restabilirea increderii, dupa luni de instabilitate politica, apreciaza cotidianul mentionat.

"Cred ca lupta cu Basescu este un capitol inchis", a declarat Ponta, intr-un interviu pentru Financial Times. "Cred ca amandoi vom face tot posibilul pentru a evita alte conflicte, deoarece in prezent cel care incalca pacea va fi raspunzator de acest lucru", a adaugat premierul roman.

FT aminteste ca Ponta a incercat sa-l suspende pe Basescu in luna iulie, dupa ce l-a acuzat pe presedintele de centru-dreapta de depasirea atributiilor si ingerinta in efortul guvernului de a impune reforme economice importante. Basescu a respins acuzatiile primului ministru.

Disputa s-a incheiat dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, in pofida unui vot cu majoritate covarsitoare pentru demiterea lui Basescu in cadrul unui referendum, invalidarea votului in contextul in care au participat la el mai putin de 50% dintre alegatorii inregistrati.

Cu toate acestea, lupta dintre cei doi lideri a expus problemele mai generale legate de soliditatea democratiei din Romania si respectul pentru statul de drept in tara, comenteaza FT.

Cotidianul britanic noteaza ca UE l-a indemnat pe Ponta sa ia masuri rapide pentru a proteja independenta sistemului judiciar si a respecta Constitutia, dupa ce mai multi judecatori s-au plans de cresterea presiunii - inclusiv amenintari cu moartea - in contextul in care erau prinsi in mijlocul unei dispute politice din ce in ce mai inversunate intre premier si presedinte.

De la reinstalarea lui Basescu in functia de presedinte, cei doi lideri politici au incercat sa coopereze mai mult, potrivit declaratiilor lui Ponta. "Am lucrat impreuna dupa criza din vara si cred ca, in interesul tarii, amandoi am tras invatamintele necesare din ceea ce s-a intamplat", a afirmat premierul roman.

Ponta a precizat ca a ajuns cu Basescu la patru acorduri-cheie in aceasta luna, inclusiv un nou acord cu Fondul Monetar International /FMI/ privind garantii financiare, care le va permite sa imprumute bani de la sectorul privat, precum si bugetul tarii pe 2013.

FMI a salutat masurile de austeritate dure luate de Romania in vederea refacerii economice a tarii - deficitul bugetar este de asteptat sa se injumatateasca la 2,2% din PIB in 2012. Dar exista temeri ca astfel de realizari pot fi rasturnate prin promisiuni politice populiste inaintea alegerilor din 9 decembrie, opineaza FT.

Angajamentul puternic pentru atingerea durabilitatii fiscale si implementarea judicioasa a agendei de reforme structurale raman cruciale pentru consolidarea credibilitatii politice, asigurarea stabilitatii macroeconomice si stimularea cresterii economice - a apreciat FMI in evaluarea cea mai recenta a performantei economice a Romaniei

#relatie Victor Ponta Traian Basescu, #Financial Times Victor Ponta, #Financial Times Traian Basescu , #Romania