Firmele britanice sunt interesate de sectorul energetic romanesc

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 07:29
1194 citiri
Firmele britanice sunt interesate de sectorul energetic romanesc

Ministrul britanic pentru Afaceri si Inovatie, Vincent Cable, a declarat joi ca firmele britanice au o vasta experienta in domeniul energetic si asteapa oportunitati pentru investitii interne. 

"Este un domeniu bun pentru cooperarea dintre cele doua tari, ca si planurile Romaniei de a liberaliza propriul sector energetic si de a se concentra asupra resurselor sale regenerabile semnificative din domeniul hidroenergetic, al energiei pe baza de biomasa, energiei eoliene, solare si geotermale", a mentionat Vincent Cable, potrivit NewsIn.

Acesta a mentionat ca firmele britanice "asteapta cu nerabdare" oportunitati pentru investitii interne.

"Ele (firmele, n.r.) pot oferi totul, de la cunostinte de inginerie specializate si consultanta de mediu, pana la managementul de proiect si tehnici financiare avansate", a mai spus ministrul britanic.

Vincent Cable a explicat ca Romania, ca si Marea Britanie, a facut lobby in favoarea liberalizarii energiei in Europa, si a implementat deja principiul separatiei in tranzactiile de vanzare a electricitatii si gazului.

"Intre timp, ambele tari recunosc nevoia de a diversifica sursele de furnizare a energiei si caile de tranzit", a mai spus ministrul britanic.

Saptamana aceasta, Financial Times a scris despre planurile companiei British Petroleum, care ar intentiona sa construiasca un gazoduct cu lungimea de 1.300 de kilometri, ce ar urma sa aduca gaz din Azerbaidjan in Europa, via Bulgaria si Romania.

Conducta South-East Europe Pipeline ar urma sa fie de mai mica amploare si mai ieftina decat Nabucco, avand la baza interesele comerciale ale BP si ale partenerilor sai, care intentioneaza sa investeasca 22 de miliarde de dolari in extinderea campului gazeifer Shah Deniz din Azerbaidjan. Gazoductul ar urma sa porneasca din vestul Turciei, sa traverseze Bulgaria si Romania si sa ajunga in estul Ungariei.

De asemenea, proiectul va folosi si infrastructura existenta pentru a lega Azerbaidjanul de Austria.

In total, ar urma sa aiba circa o treime din lungimea Nabucco, ceea ce il va face mult mai ieftin. 

#englezi interesati investitii romania, # vincent cable in romania, # investitii energetic, # investitii , #Romania