GarantiBank Romania si-a sporit activele cu 70% la 11 luni

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 17:11
1300 citiri
GarantiBank Romania si-a sporit activele cu 70% la 11 luni

GarantiBank Romania si-a sporit activele cu 70% dupa primele 11 luni, la 770 milioane euro, si vrea sa ajunga la 800 milioane euro la finalul anului, dar continuarea investitiilor lasa banca pe pierdere, estimand ca primul an de profit va fi 2011, a spus directorul general al bancii, Murat Atay, informeaza NewsIn.

"Am continuat sa investim constant in banca, iar 2009 a fost un an mai bun decat ne asteptam. Investitiile au continuat, iar pierderile au fost mai mici decat cele din 2008 si sub estimarile noastre", a spus Atay.

Astfel, GarantiBank Romania a deschis cinci noi unitati in 2009, numarul total al acestora ajungand astfel la 51, pentru care banca are 642 de angajati.

"Numarul angajatilor a ramas la fel cu cel de la finalul anului trecut. Incercam sa evitam cat se poate de mult concedierile", a mai spus Atay.

Incepand cu jumatatea lui 2007, banca si-a schimbat strategia, indreptandu-se si spre segmentul de retail, care a adus in 2009 si cea mai mare parte a cresterii pe partea de credite si clienti.

Soldul creditelor acordate de GarantiBank a urcat la 510 milioane euro la finalul lui noiembrie, in crestere cu 45% fata de finalul lui 2008, iar banca estimeaza o crestere la finalul acestui an de 50% fata de acelasi termen de referinta.

Pe partea de depozite, banca a ajuns la un sold de 310 milioane euro.

"Scopul nostru este sa devenim un jucator important in piata, iar motorul nostru de crestere consta in partea de retail si carduri", a comentat directorul pe partea de retail a bancii, Okun Yurtsever.

Numarul clientilor a ajuns, conform reprezentantilor bancii, la circa 150.000, triplu fata de finalul anului trecut.

Cel mai mare credit restructurat are o valoare de 5-6 milioane euro

In acelasi timp, GarantiBank a operat restructurari de credite, pentru a ajuta clientii care intampina probleme la rambursarea imprumuturilor.

Astel, cel mai mare credit restructurat, acordat unei companii, are o valoare de 5-6 milioane euro.

"Pe sectorul imobiliar, nu am intampinat mari probleme pana acum, pentru ca am fost destul de precauti", a mai spus Atay.

De asemenea, banca a lansat mai multe produse cu optiunea perioadei de gratie de 3 luni, la care clientii pot apela oricand pe perioada creditului, precum si un credit cu costuri reduse si perioada de gratie de 4 luni pentru profesori.

"Sunt unii clienti care prefera sa aleaga perioada de gratie inca de la inceputul creditului, insa altii prefera sa isi lase optiunea pentru anul viitor", a adaugat Yurtsever.

GarantiBank vrea sa-si sporeasca activele cu 40% in 2010

Pentru 2010, banca vrea o crestere a activelor cu 40%, pe fondul unei cresteri similare a soldului creditelor acordate.

De asemenea, GarantiBank vrea sa isi dubleze numarul bancomatelor (ATM) anul viitor, in prezent in numar de 80. In privinta aparatelor pentru plata cu cardul la comercianti, banca are in prezent 4.000 de terminale POS.

"Vrem sa mai deschidem alte sase unitati in 2010, continuand planul de extindere", a mentionat Atay.

 

#active, # credite, # retail, # restructurari , #Romania