GFK: Romanii au o prespectiva mai buna asupra economiei, dar raman pesimisti

Luni, 18 Iulie 2011, ora 13:57
1342 citiri
GFK: Romanii au o prespectiva mai buna asupra economiei, dar raman pesimisti

Asteptarile privind imbunatatirea starii economice a Romaniei au crescut accentuat in ultimele 12 luni, indicatorul urcand de la nivelul de -71 de puncte in 2010 la -26,2 puncte in acest moment, cifra finala indicand totusi pesimismul care persista in Romania, potrivit unui studiu GFK.

Studiul realizat de GFK prezinta climatul de consum in Europa care ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economica, preturile si veniturile, precum si a dorintei de cumparare in randul consumatorilor din Austria, Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Cehia, Romania si Spania. Aceste unsprezece tari insumeaza circa 80% din populatia totala a celor 27 state membre ale UE.

In cadrul studiului au fost inclusi 16.800 de europeni, dintre care 1000 sunt consumatori romani.

In multe dintre tarile analizate datele economice indica pentru prima data un trend usor ascendent fata de primul trimestru al anului, insa consecitele crizei financiare sunt departe de a fi depasite.

Unele tari inca se mai confrunta cu dificultati asociate crizei financiare si efectelor acesteia, Grecia fiind cel mai relevan exemplu.

"Nesiguranta privind modul in care situatia va progresa in aceasta tara, si de asemenea in Irlanda si Portugalia, afecteaza increderea consumatorilor in evolutia economica a tarilor lor", se arata in comunicat.

Ptrivit studiului GFK, al doilea subiect problematic pentru europeni este inflatia.

"In Bulgaria de exemplu, se asteapta, pana la sfarsitul acestui an, o crestere generala a preturilor cuprinsa intre 5% si 6%. Consumatorul european este ingrijorat in mod special de cresterea costurilor alimentelor si combustibilului", este concluzia studiului GFK.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romani, # stare economica, # pesimism economie , #Romania