Gitenstein catre Kerry: e nevoie de sustinerea statului de drept in Romania

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 15:15
1427 citiri
Gitenstein catre Kerry: e nevoie de sustinerea statului de drept in Romania

Fostul ambasador SUA la Bucuresti Mark Gitenstein ii recomanda noului secretar de stat John Kerry sa aiba in vedere sustinerea statului de drept si initiativelor anticoruptie din Romania, afirmand ca fara sprijinul SUA si UE nu este "deloc sigur" ca reformele in acest sens vor fi continuate.

"Nu mai putin importante decat prioritatile strategice si militare este continuarea sprijinului pentru aceia din Romania care sustin statul de drept si initiativele anticoruptie", afirma Gitenstein, intr-un articol postat pe un blog al ambasadorilor americani, unde sunt facute de diversi diplomati americani recomandari pentru noul secretar de stat de la Washington privind relatiile SUA cu diverse state.

De asemenea, Gitenstein arata ca, dincolo de faptul ca ultimele rapoarte ale Comisiei Europene si ale Comisiei de la Venetia au criticat evolutiile din 2012, lectia reala dupa criza de anul trecut este ca "reformele privind activitatea instantelor, a procurorilor si politiei au inceput sa functioneze".

"Daca nu ar fi fost implementate reformele fundamentale cerute de UE prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), nu ar fi fost institutiile legale care sa poata rezista puternicelor forte politice care au fost concentrate asupra lor", afirma Gitenstein, care adauga ca in cele din urma este meritul premierului Victor Ponta ca el si sistemul din Romania au respectat hotararile Curtii Constitutionale si "statul de drept a fost mentinut".

"Dar mai sunt inca multe lucruri importante de facut. Intr-adevar, fara sprijinul sustinut al SUA, UE si FMI, nu este deloc sigur ca aceste reforme vor fi continuate. Ar trebuie sa fie punctul principal al relatiei noastre bilaterale indeplinirea obiectivelor fixate in ultimul raport MCV si in acordul de coabitare intre premier si presedinte. Primul si cel mai important dintre acestea este numirea unor persoane cu credibilitate, competenta si experienta in functiile de procuror general si procuror sef al DNA", arata Gitenstein.

El adauga ca aceasta initiativa nu este importanta "doar pentru ca o doresc SUA si UE", ci pentru ca este "singura garantie ca statul de drept, democratia si piata libera vor supravietui in Romania".

De asemenea, el arata ca SUA isi doresc un aliat de incredere si stabil, cu institutii solide si independente, insa acestea servesc in primul rand romanilor, nu americanilor.

"Aceste institutii sunt baza esentiala pentru o piata libera care sa ridice nivelul de trai al fiecarui barbat, femeie si copil din Romania. Ele protejeaza si drepturile minoritatile etnice cum ar fi cea roma care inca sufera de o discriminare fatisa si minoritatile religioase cum ar fi greco-catolicii care de doua decenii au reusit prea putin in obtinerea inapoi a proprietatilor lor bisericesti", evidentiaza Gitenstein.

Totodata, el arata ca romanii sunt "pro-americani entuziasti" si ca dincolo de dificultatile de vara trecuta si pozitia ferma adoptata de SUA in favoarea statului de drept, sondajele efectuate de Ambasada americana de la Bucuresti au demonstrat clar ca imaginea Americii a fost intarita de acest efort de aparare a statului de drept, la fel ca si imaginea Germaniei si a UE, care au adoptat pozitii similare.

Gitenstein il sfatuieste pe Kerry sa aiba in vedere ca prioritate dorinta romanilor de intarire a acestui parteneriat si sa tina cont de faptul ca ar fi un gest foarte important din partea sa sa participe el, sau alt inalt oficial SUA, la inaugurarea lucrarilor de la Deveselu din aceasta primavara sau sa faca o vizita in Romania imediat dupa.

De asemenea, fostul ambasador SUA la Bucuresti argumenteaza ca din experienta sa a constatat ca romanii nu numai ca sunt pro-americani, dar si impartasesc valorile americane, iar ei nu doar vor sa mearga in America, ci si sa invete si sa duca in Romania experienta acumulata. El arata ca tocmai de aceea ar trebui activata legislatia care ar permite accesul Romaniei la programul Visa Waiver, aflata in lucru in Congres.

"Secretarul de stat Kerry ar trebui sa viziteze Romania si nu numai Bucurestiul. El trebuie sa mearga la deosebit de frumosii munti Carpati, in Transilvania istorica si Delta Dunarii, cea mai mare zona umeda din Europa. Dupa ce secretarul de stat va petrece ceva timp impreuna cu romanii de rand si va vedea cu ochii sai cultura acestei tari, imi va impartasi optimismul cu privire la viitorul Romaniei", concluzioneaza Mark Gitenstein in finalul scrisorii sale.

#Mark Gitenstein reforme juridice Romania, #Mark Gitenstein despre Romania, #SUA sprijin Romania , #Romania