Guvernele Romaniei, Frantei si Germaniei, cele mai preocupate pentru alegerile europene din 2014 - studiu

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 08:30
1421 citiri
Guvernele Romaniei, Frantei si Germaniei, cele mai preocupate pentru alegerile europene din 2014 - studiu

Guvernele tarilor din Uniunea Europeana, cu exceptia celor din Marea Britanie, Irlanda si Bulgaria, sunt "in mod clar interesate" de alegerile europene din 2014, intr-un moment in care increderea cetatenilor fata de institutiile europene este in scadere, iar fortele de extrema-dreapta si euroscepticii castiga teren in Parlamentul European, releva un studiu publicat luni de International Prospective Institut (IPI), transmite EFE.

Potrivit raportului IPI, "marea majoritate a guvernelor din tarile Uniunii Europene manifesta un interes puternic fata de alegerile din 2014". "Totusi, cele din Franta, Germania si Romania fac acest lucru mai putin latent. Intr-o situatie contrara se afla Marea Britanie si Irlanda, ale caror executive nu manifesta interes pentru alegeri", de arata in documentul citat.

Raportul semnaleaza, totodata, ca interesul pentru alegerile europene este chiar mai mare in randul partidelor de opozitie din tarile membre. In schimb, mass-media reflecta un interes "mai scazut" fata de aceste alegeri, iar cetatenii din UE privesc cu indiferenta acest subiect.

Documentul avertizeaza, de asemenea, ca daca aceasta tendinta va continua, alegerile europene se vor caracteriza din nou printr-o rata scazuta a participarii la vot. La ultimele alegeri din iunie 2009, doar 43% dintre alegatorii europeni si-au exercitat dreptul la vot la nivelul Uniunii Europene. Din cele 736 de locuri ale Parlamentului European, 265 au revenit Partidului Popular European, 184 socialistilor, 84 liberalilor, 55 Verzilor, 54 conservatorilor, 35 fortelor de stanga, restul fiind alocate partidelor mici.

La viitoarele alegeri europene, care se vor desfasura intre 22 si 25 mai 2014 in tarile membre, vor fi alesi 751 de europarlamentari. Ancheta IPI a fost realizata intre 28 octombrie si 14 noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri 2014, #Guvern alegeri 2014, #campanie electorala alegeri 2014 , #Romania