Increderea in economia romaneasca a scazut pentru prima data in 2010

Luni, 31 Mai 2010, ora 14:38
878 citiri
Increderea in economia romaneasca a scazut pentru prima data in 2010

Indicele Economic Sentiment Indicator (ESI) pentru Romania a scazut in luna mai, la 76,4, fata de luna aprilie, cand era de 83,6, in conditiile in care furnizorii de servicii, retailerii, dar si consumatorii s-au aratat ingrijorati de economia Romaniei, informeaza Mediafax.

Astfel, indicele Economic Sentiment Indicator (ESI) pentru Romania a scazut la 76,4 in mai, de la 83,6 in aprilie, dupa ce a inregistrat cresteri timide pe parcursul primelor patru luni ale anului, de la 80 in decembrie 2009.

Increderea in economie a revenit astfel cu putin sub nivelul din noiembrie anul trecut.

In timp ce indicii increderii din industrie si constructii au stagnat in mai fata de aprilie, la -10, respectiv -41, valori care arata pesimism si ingrijorare in randul companiilor de profil, rezultatele sondajelor din sectorul serviciilor, din retail si din randul consumatorilor au avut rezultate mai slabe decat in luna anterioara.

Astfel, dupa ce a trecut la un nivel usor pozitiv in aprilie, indicele increderii din sectorul serviciilor a coborat in mai la -13, de la 1, iar in retail indicatorul a coborat la -11, de la -3.

Consumatorii din Romania au ramas, ca de obicei pe parcursul recesiunii, cei mai pesimisti dintre cei intervievati lunar de CE.

Indicele increderii consumatorilor a scazut in mai la -56, de la -47 in aprilie, nivel care sugereaza ingrijorare semnificativa in randul populatiei privind perspectivele economice.

La nivelul Uniunii Europene, indicele ESI a scazut de asemenea pentru prima data dupa o lunga perioada de timp, coborand de la 100 in aprilie la 98,4 in mai.

Scaderea a fost influentata insa partial de schimbarea metodologiei derulare a studiilor, atentioneaza CE, precizand insa ca modificarea nu afecteaza trendul evolutiei, ci numai magnitudinea fluctuatiilor.

In UE, indicele increderii din industrie a continuat sa se imbunatateasca in mai, insa toti ceilalti indicatori sectoriali s-au deteriorat. Consumatorii s-au aratat tot mai ingrijorati de situatia economica, insa si-au imbunatatit aprecierile in privinta pietei muncii, noteaza Comisia.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie, #romania, #servicii , #Romania