ING: BNR a intervenit in septembrie pentru stabilizarea leului

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 12:49
1208 citiri
ING: BNR a intervenit in septembrie pentru stabilizarea leului

Banca Nationala (BNR) a intervenit in septembrie cu o suma cuprinsa intre 400 milioane euro si 900 milioane euro pentru stabilizarea cursului leu/euro, valoarea fiind probabil mai apropiata de cifra superioara, iar aceasta politica va continua daca va fi necesar, estimeaza analistii ING Bank, transmite Mediafax.

Pentru luna august, ING estimeaza ca banca centrala nu a intervenit pe piata valutara.

"Nu ne este clar care este motivul interventiilor pe piata, dar am observat unele momente cand probabil BNR si-a facut simtita prezenta prin intermediul unor banci locale", se arata intr-o analiza a ING Bank.

Potrivit analistilor bancii, BNR ar putea continua sa protejeze leul.

"Complicatii ar putea sa apara in timpul anului 2012 si ulterior", noteaza ING.

Leul s-ar putea deprecia fata de euro daca situatia globala nu se imbunatateste substantial, evolutie probabil simultana cu scaderea semnificativa a rezervelor valutare ale Romaniei, din moment ce, incepand din 2012, statul trebuie sa inceapa restituirea banilor luati de la FMI si Comisia Europeana.

O alta "bila neagra" pentru perspectiva pe termen lung a leului este faptul ca, pe langa gradul ridicat de indatorare in euro a sectorului privat, si statul s-a imprumutat mai mult in ultimul timp in aceasta valuta.

#banca, #bnr, #centrala, #euro, #ing, #leului, #stabilizarea , #Romania