Intrarea romanilor in SUA fara viza - un orizont indepartat

Vineri, 08 Februarie 2008, ora 23:23
1305 citiri
Intrarea romanilor in SUA fara viza - un orizont indepartat

Un orizont de timp pentru scutirea romanilor de obligativitatea vizelor pentru SUA nu este prefigurabil, intrucat nu au inca pasaport electronic, iar rata de refuz a vizelor este foarte mare, crescand la 37,7%, a declarat, vineri, un oficial din Departamentul pentru Securitate Interna.
"Exista criterii-limita in legea americana, dar nu suntem in pozitia de a defini o solutie pentru Romania in aceasta privinta", a subliniat oficialul american.

Calitatea Romaniei de a fi un partener strategic al Statelor Unite este "profund apreciata de SUA, care pretuieste si continua colaborare" cu Bucurestiul, dar acest criteriu nu poate fi luat in considerare pentru invitarea in programul Visa Waiver, pentru ca legea prevede deja care sunt aceste criterii, a explicat Richard Barth.

Administratia americana poarta in continuare discutii cu Guvernul roman pe tema includerii Romaniei in programul Visa Waiver, a declarat secretarul-adjunct al Office of Policy Development din cadrul Departamentul pentru Securitate Interna al SUA, Richard Barth.

"Doua dintre criteriile amintite frecvent ca fiind dificil de indeplinit de catre Romania sunt o rata de refuz mai mica pentru acordarea vizei si introducerea unui e-pasaport de catre Guvernul Romaniei", a declarat oficialul american.

In plus, in ceea ce priveste rata de refuz, Richard Barth a indicat ca aceasta era, pentru Romania, de 34,1% in 2006, iar in 2007 a crescut cu 3,5 procente, ajungand la 37,7%.

Rugat sa comenteze declaratia minstrului Adrian Cioroianu - care a spus, marti, ca a "identificat noi canale de intensificare a eforturilor pentru atingerea acestui obiectiv, la care Romania nu va renunta"-, Richard Barth a raspuns vag: "Statele Unite au consultari tehnice care includ si Ministerul de Externe".

Opt tari fost comuniste care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, alaturi de alte state membre precum Grecia, carora li s-a adaugat Romania, fac presiuni asupra Washingtonului sa ridice obligativitatea vizelor pentru cetatenii lor, facilitate de care se bucura deja tarile din vestul Europei.

<a href=http://www.hotnews.ro/stiri-esential-2318799-intrarea_romanilor_sua_fara_viza_orizont_indepartat.htm target=_blank>Hotnews</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.