Ireny Comaroschi a primit acreditarea ca ambasador in Olanda

Sambata, 05 Mai 2012, ora 14:58
3909 citiri
Ireny Comaroschi a primit acreditarea ca ambasador in Olanda

Presedintele Traian Basescu a semnat, sambata, decretul privind acreditarea lui Ireny Comaroschi in functia de ambasador in Olanda, a informat Administratia Prezidentiala.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat sambata, 5 mai, decretul privind acreditarea doamnei Ireny Comaroschi in calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Regatul Þarilor de Jos (Olanda)", se mentioneaza intr-un comunicat al Presedintiei.

Ireny Comaroschi a fost audiata de comisiile de specialitate ale Parlamentului in 29 noiembrie 2011, obtinand un aviz pozitiv cu 26 de voturi "pentru" si unul "impotriva".

Comaroschi vorbeste fluent limba olandeza si are o experienta de 19 ani in diplomatie, ocupand anterior si functiile de ambasador in Polonia si Ungaria. Ea a mai lucrat intre 1994 si 1998 in Ambasada Romaniei de la Haga.

Cu ocazia audierii de la Parlament, ea declara ca si-a structurat mandatul pe trei componente esentiale, dintre care una vizeaza relansarea dialogului politic.

"Am prevazut mandatul meu pe trei puncte esentiale - relansarea dialogului politic, amplificarea si consolidarea relatiilor economice si lansarea unei campanii de imagine bazate pe tot ceea ce trebuie sa facem noi ca sa schimbam mentalitatea pe care o consider de etapa la Executivul si in societatea olandeza in acest moment", a spus Comaroschi.

Olanda este o tara cu care dialogul politic al Romaniei a fost marcat in ultimii doi ani de opozitia exprimata constant de autoritatile de la Haga fata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

La Consiliul European din martie s-a stabilit ca o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei sa fie luata in septembrie, insa oficiali olandezi au subliniat ca aceasta decizie depinde de constatarea unor progrese in raportul pe care Comisia Europeana il va prezenta in iulie, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte, care s-a bazat si pe sprijinul formatiunii nationaliste de dreapta a lui Geert Wilders, cu o atitudine foarte critica fata de Romania si Bulgaria, a demisionat in urma cu doua saptamani, data alegerilor legislative anticipate fiind fixata pentru 12 septembrie.

Ambasadorul olandez in Romania, Matthijs van Bonzel, trimis la post la Bucuresti inca din decembrie 2012, declara in urma cu o luna ca inca asteapta programarea la Palatul Cotroceni, pentru a-i prezenta presedintelui Traian Basescu scrisorile sale de acreditare.

Partidul Laburist din Olanda, aflat in opozitie, ceruse anterior Ministerului olandez de Externe explicatii in legatura cu amanarea acreditarii ambasadorului olandez la Bucuresti, in contextul in care cercurile diplomatice cred ca Romania blocheaza acreditarea pe fondul disensiunilor privind aderarea la Schengen.

#ambasador roman Olanda, #ambasada Romania Olanda, #acreditare ambasador Olanda , #Romania