Irlanda: Intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen depinde de raportul MCV

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 15:06
1667 citiri
Irlanda: Intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen depinde de raportul MCV

Urmatorul raport al Comisiei Europene cu privire la progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) va fi decisiv pentru pozitiile pe care statele UE le vor adopta in problema includerii acestor doua tari in spatiul Schengen, a afirmat marti seara ministrul irlandez al Justitiei, Alan Shatter.

In timpul prezentarii prioritatilor in domeniul justitiei ale presedintiei irlandeze a UE, oficialul de la Dublin i-a transmis eurodeputatei bulgare ca presedintia irlandeza face tot posibilul pentru a rezolva aceasta problema la reuniunea Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne din luna martie.

Dar Iliyana Yotova a atras atentia ca mai multe state care au detinut presedintia rotativa a UE au dat asigurari la vremea respectiva ca intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen era pentru ele o prioritate, dar in final acest lucru nu s-a produs ca urmare a rezervelor anumitor tari. In acest context, ea l-a intrebat pe ministrul irlandez ce altceva are tara sa in vedere sa faca atat timp cat va detine presedintia UE pentru a rezolva aceasta chestiune.

Ministrul Shatter a raspuns ca multi dintre omologii sai au afirmat ca vor lua o decizie in functie de urmatorul raport MCV. "Cunoastem ingrijorarile unor state membre. Vom avea mai multe informatii la sfarsitul lunii. Aceasta este realitatea", a spus el.

Dupa cat se pare, ministrul irlandez s-a referit la raportul MCV despre Romania si la raportul oral despre Bulgaria. In luna octombrie, Comisia Europeana a anuntat ca, daca va fi necesar, va elabora un raport suplimentar cu privire la progresele inregistrate de Bulgaria, purtatorul de cuvant la Comisiei, Mark Gray, confirmand luna aceasta ca va exista un astfel de raport.

#intrare Romania Schengen, #raport MCV Romania , #Romania