Italienii din Romania se tem pentru afacerile lor

Luni, 09 Martie 2009, ora 09:05
2122 citiri
Italienii din Romania se tem pentru afacerile lor

Criza economica si tensiunile privind siguranta publica dintre Italia si Romania constituie cele doua motive care ii ingrijoreaza pe intreprinzatorii italieni din Romania.

'Romania este un loc exceptional pentru intreprinzatorii italieni. In pofida crizei exista mari oportunitati'', a declarat pentru La Stampa Marco Rondina, directorul general al Unimpresa Romania, ''filiala'' romana a Confindustria.

Marile oportunitati au greutatea unor fonduri structurale in valoare de 30 de miliarde de euro, dintre care 26 de miliarde sunt destinate modernizarii retelei de infrastructura, scrie ziarul italian La Stampa, intr-un amplu comentariu dedicat Romaniei. Rondina este de parere ca cel putin 4-5 miliarde ar putea merge catre intreprinderi italiene.

''Dam locuri de munca unui numar de circa 1 milion de romani, producem 9% din PIB si suntem consultati de guvernul roman privind alegerile de politica economica'', a mai spus Rondina.

Cu toate acestea, climatul s-a inrautatit si exista temerea ca Italia sa fie descrisa drept o tara xenofoba. La aceasta se adauga si criza care a afectat si Romania, in conditiile in care, asa cum scrie La Stampa, tara care a aderat la UE in urma cu peste un an era ca o masina lansata cu toata viteza spre atingerea unui standard de viata de tip occidental, dar dupa ''curba crizei'' romanii au dat peste un zid.

Sistemul bancar, care se afla in mainile unor banci straine, a inchis robinetul creditelor si pentru intreprinzatorii italieni din Romania.

''Pana in urma cu trei luni bancile veneau sa ma caute acasa pentru a-mi oferi finantari'', spune Vincenzo Battiloro, unul dintre cei circa 50.000 de italieni care locuiesc si muncesc in Romania. Firma sa prelucreaza hartie pentru piata locala si in cativa ani a devenit al treilea producator de hartie pentru uz domestic. El a precizat insa: ''Eu raman aici, este o tara sigura si linistita, unde se munceste bine''.

Pentru moment, reducerile de personal sunt intre 10%-20%, a confirmat Mario Iacarino, directorul oficiului din Bucuresti al Institutului pentru comert exterior, care a precizat ca cele mai multe concedieri au avut loc in sectorul textil si in constructii.

Iacarino este insa de parere ca in aceste zile se exagereaza in legatura cu recesiunea: ''Exista si sectoare care dau semne de vitalitate, in domeniul textil existand persoane care se gandesc chiar sa se intoarca din China pentru a produce in Romania''.

Cu toate acestea, exista mari probleme legate de lichiditati. Marile banci, austriece in primul rand, apoi italiene, franceze, germane si grecesti nu mai investesc in tara, iar filialele locale nu dispun de lichiditati si nu mai acorda credite. Din acest motiv, domeniul imobiliar s-a blocat iar marile santiere s-au oprit. Romanii platesc de doua ori, subliniaza La Stampa.

''Pana in urma cu un an sectia noastra de leasing avea un procent de plati neonorate sub 1%, acum avem 400 de furgonete care ne-au fost returnate din motiv de rate neplatite'', a afirmat Herbert Stein, presedintele Autoitalia, importator de vehicule Fiat in Romania.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#afaceri, #bancar, #intreprinzatori, #italieni, #romania, #sistem , #Romania