Italienii se tem ca isi vor pierde afacerile din Romania

Luni, 02 Martie 2009, ora 15:53
2671 citiri
Italienii se tem ca isi vor pierde afacerile din Romania

Oamenii de afaceri italieni care isi desfasoara activitatea in Romania se tem ca tensiunile din Italia ar putea afecta relatiile economice dintre cele doua tari si iau in calcul pierderea unor oportunitati de afaceri in Romania.

"Romania se angajeaza sa lanseze un plan complex de dezvoltare a infrastructurii in toate sectoarele (transporturi, energie, telecomunicatii, agricultura) care, datorita si sumei de peste 23 de miliarde de euro, fonduri comunitare pentru urmatorii 5 ani, ofera o importanta oportunitate de investitii pe care intreprinderile italiene nu isi pot permite sa o piarda, cu atat mai mult intr-o faza de incertitudine profunda legata de criza economica globala. Noi, antreprenorii, cu conostinte si experienta directa in ceea ce priveste dinamica interna a tarii, stim ca guvernul roman ia masuri pentru intarirea structurilor economice si sociale, publice si private si suntem convinsi ca exista toate conditiile pentru ca Romania sa accelereze procesul de reforme, de liberalizare a pietei, eficienta si bine reglementata", se arata intr-un comunicat al patronatului oamenilor de afaceri italieni - Unimpresa Romania.

Tensiunile din Italia au deja efecte la nivelul relatiilor de afaceri dintre romani si italieni, iar in acest sens este absolut necesara exercitarea unor presiuni asupra autoritatilor italiene responsabile, spun la randul lor reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania, se arata in scrisoarea semnata de Unimpresa.

Intre Italia si Romania exista un raport puternic, istoric si plin de valori si perspective.  Infractiunile, absolut inacceptabile, nu pot deveni instrumentul unor campanii, in Italia sau Romania, impotriva prieteniei si colaborarii intre cele doua state europene. Conform estimarilor, in Romania sunt prezenti peste 220.000 de italieni, de cele mai multe ori implicati in activitati economice benefice pentru dezvoltarea ambelor tari.

Din punct de vedere economic, schimbul comercial intre cele doua tari a depasit in 2008 suma de 11,5 miliarde de euro, cu 50% mai mare decat cel cu Japonia, dublu fata de cel cu India si reprezentand jumatate din schimburile cu Rusia si China. 

La 31 decembrie 2008 apareau inregistrate in Romania 26.984 intreprinderi cu capital italian, in timp ce in Italia sunt inregistrate peste 23.500 intreprinderi romanesti (+61.2% in perioada 2003-2008).

"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere comunitatii italiene de afaceri din Romania si in mod deosebit a celei italiene, sa exercite presiuni asupra autoritatilor italiene responsabile, pentru normalizarea rapida si autentica a relatiilor intre romanii ce muncesc si traiesc cinstit in Italia si populatia acestei tari", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Schimbul comercial intre Italia si Romania a depasit in 2008 suma de 11.5 miliarde de euro.

Italia si Romania reprezinta una pentru alta un partener de prim nivel. La sfarsitul anului trecut figurau inregistrate in Romania 26.984 intreprinderi cu capital italian, in timp ce in Italia sunt inregistrate peste 23.500 intreprinderi romanesti.

 

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#activitate, #afaceri, #economice, #italia, #italieni, #relatii, #romania , #Romania