Les Echos: Romania, paralizata de economia gri

Joi, 31 Martie 2011, ora 12:49
1246 citiri
Les Echos: Romania, paralizata de economia gri

Romania nu a scapat inca de demonii din trecutul sau si este paralizata de asa numita economie gri, in pofida masurilor impuse de creditorii internationali si de Bruxelles, comenteaza publica franceza Les Echos, conform NewsIn.

Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a explicat recent in Comisia parlamentara pentru buget ca economia paralela din tara ar atinge 50 de miliarde de euro pe an, adica aproape 40% din PIB.

Lipsa de reactie din partea autoritatilor politice il ingrijoreaza pe fostul premier social-democrat, afirma Les Echos.

"De ce sa imprumutam bani din strainatate, platind dobanzi si comisioane, in loc sa luam masuri" pentru a lupta impotriva economiei paralele, s-a intrebat el.

Unele idei ar permite, pur si simplu, controlarea mai buna a eventualilor vinovati de fraude, potrivit lui. De exemplu, pentru a evita evaziunea fiscala la brutarii, statul ar putea calcula cantitatea de electricitate necesara pentru coacerea unei paini si ar putea verifica, dupa aceea, regulat actele, pentru a determina daca vanzarile trecute in declaratia de impozit corespund cu consumul de curent inregistrat.

Evaziunea fiscala prin neplata TVA-ului si prin nedeclararea veniturilor ar reprezenta circa o treime din economia subterana, afirma Les Echos.

De asemenea, munca la negru ar priva bugetul national de 30 de miliarde de euro anual.

Instabilitatea politica locala, coruptia si recesiunea profunda dupa izbucnirea crizei financiare au incurajat companiile si cetatenii de rand sa gaseasca "metode ingenioase" pentru a evita impozitele, comenteaza publicatia.

Economia gri, care este departe de a fi in scadere, continua sa se dezvolte de la an la an, scrie publicatia franceza. Aceasta ar fi crescut cu 50% din 2004. Iar niciuna dintre masurile luate de creditorii internationali si de Bruxelles pentru a o tine sub control nu au dus la niciun rezultat tangibil, a conchis Les Echos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economia gri, #les echos, #romania, #stat roman , #Romania