Ne "pedepsesc" profesorii de la Bruxelles sau o facem singuri?

Marti, 17 Iulie 2012, ora 14:11
2521 citiri
Ne "pedepsesc" profesorii de la Bruxelles sau o facem singuri?

Vantul schimbarii bate in Romania, dar si in Europa. In ultimele saptamani, pe scena politica locala au avut loc mai multe evenimente care au atras aspre critici ale oficialilor europeni.

Pana acum, presa internationala si locala au vehiculat ca statul roman ar putea fi sanctionat prin sistarea fondurilor europene, retragerea dreptului de vot in Consiliul European, blocarea aderarii la spatiul Schengen, iar excluderea din Uniunea Europeana a fost si ea mentionata, cel putin fugar, de anumite voci.

Puterea actuala a fost acuzata de lovitura de stat, de nerespectarea statului de drept, de incalcarea repetata a Constitutiei, iar atitudinea pe care liderii romani au avut-o vizavi de criticile si reactiile oficialilor europeni si de ingrijorarile americanilor, nu a contribuit pozitiv la imaginea tarii.

Conform unor informatii aparute in Financial Times, liderii europeni intentioneaza sa trimita o comisie in Romania care sa monitorizeze dedicatia guvernului la aplicarea principiilor democratice, crescand astfel presiunea asupra puterii de la Bucuresti.

Mai mult, conform unui document obtinut de Mediafax, raportul pe justitie care va fi facut public zilele urmatoare contine instructiuni specifice de la Bruxelles, pentru a mentine progresul inregistrat pana acum.

Astfel, se mentioneaza anularea ordonantei de urgenta privind modificarea legii de organizare a referendumului, anularea legii privind modificarea modului de organizare si functionare a Curtii Constitutionale si se cere respectarea Constitutiei cand se emit ordonante de urgenta in viitor, asigurarea publicarii imediate a tuturor actelor in Monitorul Oficial si a deciziilor Curtii Constitutionale.

De altfel, se cere respectarea justitiei fara discriminare, numirea unui Avocat al Poporului care se bucura de sprijinul tuturor partidelor politice, introducerea unui proces transparent de nominalizare a Procurorului General si al procurorului sef al DNA.

"Cel mai important pas pe care vor trebui sa il faca Guvernul si institutiile cheie din Romania va fi sa isi demonstreze angajamentul fata de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept si independentei justitiei. Aceasta necesita un numar de pasi urgenti pe care va trebui sa ii faca Guvernul si Parlamentul", se arata in proiectul raportului, obtinut de Mediafax, care urmeaza sa fie dezbatut si aprobat miercuri de Comisia Europeana.

Pericolul sanctionarii institutionale: minim. Pericolul asupra economiei: cat se poate de real

Cursul, prima victima

Daca unele dintre zvonurile privind consecintele situatiei din Romania asupra pozitiei in Uniunea Europeana sunt considerate de analistii locali drept absurde, exagerate si dramatice, cele privind repercusiunile asupra economiei sunt cat se poate de reale.

"Din punctul meu de vedere, nu exista niciun pericol institutional, dar din punct de vedere al climatului economic, intram intr-o zona de nesiguranta care ne va afecta. Se va vedea in primul rand asupra cursului de schimb", a declarat Mircea Cosea, pentru Business24.

Marti, cursul leu/euro a atins o noua valoare istorica. Conform BNR, cursul de referinta a atins 4,5651 lei/euro, in crestere cu 0,18% fata de sedinta precedenta. Fata de dolar, leul s-a apreciat, ajungad la o cotatie de 3,7113 lei/dolar, in scadere cu 0,76% fata de luni, cand cursul de referinta era de 3,7399 lei/dolar.

Mai mult, sansele revenirii cursului sub valoarea de 4,5 lei/euro sunt mici. Analistul financiar Aurelian Dochia a declarat la The Money Channel, ca economia trebuie sa dea semne viguroase de insanatosire pentru ca leul sa isi revina, iar acest lucru este putin probabil in lunile urmatoare.

Investititorii, pusi pe fuga

"Exista o schimbare de imagine care ne va pricinui foarte multe neplaceri. Uniunea Europeana, prin ceea ce face acum, arata ca Romania nu e pregatita sa fie membra a UE cu un sistem politic compatibil cu cel al UE. Aceasta lipsa de compatibilitate se exprima intr-o anumita decadere a climatului democratic care, din punct de vedere economic, pentru orice investitor inseamna nesiguranta, teama de investitii, pentru ca nu se stie ce se va intampla, si teama fata de anumite politici abuzive fata de capitalul strain, bazata pe o anumita nota de nationalism, pe o anumita nota de autoritarism. O consecinta va fi lipsa de investitii straine si o teama a investitorilor straini de a se apropia de Romania", a declarat analistul economic Mircea Cosea.

El continua si spune ca o a doua consecinta va fi majorarea costului creditarii statului. "Romania, prin aceasta pozitie pe care a creat-o in Uniunea Europeana, devine o tara nesigura din punct de vedere al raportului de reciprocitate, ceea ce inseamna ca tot ceea ce noi vom incerca sa luam de pe piata, credite, vor avea dobanzi mai mari", spune analistul.

In acelasi timp, analistul Ionel Blanculescu are o parere mai transanta fata de situatia in care se afla Romania in acest moment. Dupa parerea sa, situatia din Romania nu este cu nimic mai grava decat in alte state europene care au, spre exemplu, o situatie economica mai proasta. Conform analistului, atitudinea critica a Uniunii Europene a fost provocata la randul sau de criticile primite de liderii UE de la cei americani.

"Acum si-au gasit sa testeze intransigenta, fermitatea, exigenta si asa mai departe. Din punctul meu de vedere, asistam la o supraexpunere a acestui caz al Romaniei, fara niciun fel de analiza temeinica, pentru ca nu cred ca sunt intr-atat de relevante aceste analize pe care le fac nu stiu ce spioni din ambasadele lor in Romania, atat timp cat se discuta numai de o singura parte", spune Blanculescu.

El evidentiaza insa ca liderii europeni de azi pot fi schimbati si ei, mai ales ca pozitiile lor sunt amenintate de criza care inca nu a fost rezolvata. Mai mult, el acuza ca desi acum Romania este in centrul atentiei europene, in decembrie si februarie cand BCE a dat imprumuturi bancilor europene, indiferent de problemele cu care se confruntau sau de situatia particulara a institutiilor financiare, implicate chiar si in operatiuni frauduloase, liderii de la Bruxelles nu au avut niciun fel de reactie negativa.

Recastigarea increderii investitorilor, telul Romaniei

Fie ca vine dintr-un motiv real sau din exces de zel, criticile liderilor europeni, imbinate cu reactiile puterii de la Bucuresti, au daunat imaginii Romaniei si a credibilitatii noastre in fata investitorilor.

"Va fi foarte greu sa recastigam increderea investitorilor. E un rau care s-a facut pentru care sunt responsabile ambele forte politice din Romania. In primul rand e responsabil PDL-ul pentru maniera de manipulare informatica pe care a practicat-o la Bruxelles si este vinovata si actuala conducere, USL-ul, pentru modul nesigur si destul de amator de reglare a raporturilor cu UE, atat prin vizita lui Ponta la Bruxelles, cat si prin discursul radical, nationalist, pe care l-a avut presedintele interimar cand vorbea despre faptul ca Romaniei nu ii pasa de ce se intampla la Bruxelles. Daca la asta mai adaugam si anumite expresii necontrolate ale primului ministru cum ca doamna Merkel nu voteaza in Romania, atunci nu putem sa nu spunem ca vinovate nu sunt ambele forte politice care au exacerbat acest conflict intern peste granitele tarii", declara Mircea Cosea.

Dupa linistirea apelor, institutiile romanesti trebuie sa lupte pentru recastigarea increderii investitorilor. "Va trebui o munca foarte importanta de recladire a increderii in fata institutiilor europene si ar trebui facuta neaparat, ceea ce eu numesc diplomatie economica. Ministerul de Externe si cel al Afacerilor Europene ar trebui de acum inainte sa depuna o munca deosebit de importanta si de bine calificata prin reprezentantii lor in exterior pentru informarea corecta asupra situatiei din Romania, pentru o legatura adecvata cu oamenii de afaceri din strainatate, in sensul furnizarii de informatii corecte despre Romania si printr-o participare competenta la toate activitatile politice pe care Uniunea Europeana le desfasoara la Bruxelles - Comisii, comitete, grupuri de lucru, la care Romania nu e intotdeauna o parte activa", este parerea analistului Mircea Cosea.

In ceea ce priveste relatia Romaniei cu Uniunea Europeana, Ionel Blanculescu considera ca statul isi poate reveni la locul sau, pe locul sapte in UE.

"Romania e un stat mare, care are o populatie imprastiata in toata Uniunea Europeana, cu o suprafata destul de mare si o pozitie geo-strategica destul de importanta. Sa nu uitam ca nu e oricare tara din UE. E bine ca s-a intamplat o astfel de repozitionare, chiar daca aceasta a fost destul de abrupta. Acum, Romania poate sa devina mai vocala la nivelul deciziei europene", este parerea lui Blanculescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatie Romania Uniunea Europeana, #sanctiuni romania, #efecte criza politica economie , #Romania