Numarul actiunilor de infringement impotriva Romaniei, in scadere

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 14:26
1270 citiri
Numarul actiunilor de infringement impotriva Romaniei, in scadere

Numarul actiunilor de infringement declansate de Comisia Europeana impotriva Romaniei a inregistrat o scadere, tara noastra situandu-se sub media statelor membre UE de 30 de proceduri in curs, informeaza vineri diplomatia romana, citand datele unui raport dat publicitatii de Comisia Europeana.

Totodata, Romania este unul dintre cele mai rapide state membre UE in ceea ce priveste solutionarea disputelor, cu o medie de aproximativ 19,1 luni/caz, cu opt luni mai putin decat media statelor membre UE, care este de 27 de luni/caz, potrivit rezultatelor din Tabloul de bord privind Piata Interna a Uniunii Europene, raport semestrial, prin intermediul caruia institutia UE evalueaza functionarea Pietei Interne.

In ceea ce priveste procesul de transpunere a directivelor UE privind piata interna, Romania are un deficit de 1%, ceea ce corespunde tintei de deficit stabilite de UE.

De asemenea, Romania are o medie de intarziere in transpunerea directivelor de 6 luni, ceea ce o situeaza sub media celorlalte state membre UE de 8 luni. Nicio directiva nu a fost transpusa de Romania cu o intarziere mai mare de 2 ani.

De altfel, Romania nu are nicio condamnare la CJUE cu privire la procesul de transpunere a directivelor UE, se mai arata in comunicatul MAE.

Totodata, raportul remarca si modul de functionare a centrului SOLVIT gestionat de Ministerul Afacerilor Externe, care, in ciuda numarului mare de cauze, a reusit sa gestioneze cu rapiditate majoritatea solicitarilor aflate in lucru, situandu-se si din acest punct de vedere peste media celorlalte state membre UE.

De asemenea, SOLVIT Romania a avut o rata de rezolvare a cauzelor de 94%, peste media de 89% a celorlalte state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proceduri infringement Romania, #norme europene Romania, #transpunere directive europene Romania , #Romania