O firma italiana aduce orezul inapoi in Romania

Vineri, 08 August 2008, ora 11:23
1574 citiri

REUTERS (Marea Britanie)- Liderul comunist roman Nicolae Ceausescu iubea risotto italienesc, dar probabil ca ar fi detestat sa vada fermele de orez ale Romaniei preluate de companii italiene si din alte tari occidentale.

Pe masura ce pretul mondial al orezului creste - triplandu-se anul acesta si ajungand la temeri legate de posibila insuficienta a stocurilor si de schimbare a cifrei de export a marilor producatori asiatici - fermierii europeni au inceput sa se extinda catre est.

In mod special, ei cumpara orezariile lui Ceausescu, multe dintre ele abandonate dupa moartea sa in fata unui pluton de executie, la sfarsitul comunismului in Romania, in 1989.

Aceasta ofera saracaciosului stat balcanic, cu campiile sale bogate in apa, climat cald si sol bogat, sansa de a ajunge in urmatorii ani un producator european de orez de top.

"Expertiza occidentala ofera orezului un nou viitor in Romania", a spus Ion Dragusin, de 63 de ani, care se ocupa de orezaria de la Vladeni, sub Ceausescu.

Orezul nu a fost niciodata un aliment popular in Romania, unde graul si porumbul sunt principalele recolte.

Dar despre Ceausescu se stia ca ii place risotto si, potrivit unui bucatar care prepara mancarea pentru el la un conac de vanatoare din Muntii Carpati, adesea se bucura de un castron cu orez si budinca cu lapte.

in anii 1970, urmand exemplul Chinei si Coreei de Nord, Ceausescu a fortat puscariasi si mii de tarani ramasi de scurt timp fara pamant sa lucreze in vastele orezarii din zona satului Vladeni, din sud-estul Romaniei, ca parte din planul maret de a face Romania autosuficienta.

Acum, zilele de orez ale Romaniei se intorc.

"Romania are un mare potential", a spus Jean-Pierre Brun, liderul London Rice Brokers Association. "Ai nevoie de teren plan, de o sursa la indemana de apa, care este Dunarea, si de vreme calda. Toate acestea fiind disponibile, Romania are foarte bune conditii sa produca orez".

Orezul mai are potential, la scara mai mica, in Bulgaria, Ucraina si Ungaria, a spus Brun.