Olanda blocheaza aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 19:51
1618 citiri
Olanda blocheaza aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen

Guvernul olandez a decis, vineri, sa blocheze aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen, care ar fi putut incepe in lunile viitoare, relateaza Mediafax.

Decizia putea fi luata la Bruxelles in 22 septembrie, dar ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, considera ca cele doua tari nu vor putea pazi frontierele externe ale UE, mentioneaza sursa citata.

Potrivit RFI, executivul de la Haga a decis sa asculte sfatul ministrului Leers, care declara joi in parlamentul olandez ca, la nevoie, va utiliza chiar si un drept de veto la Bruxelles privind extinderea Schengen.

Consiliul ministrilor de interne de saptamana viitoare de la Bruxelles va trebui, prin urmare, sa amane decizia extinderii Spatiului Schengen.

Coalitia de guvernare olandeza se bazeaza pe un acord care stipuleaza, intre altele, ca Romania si Bulgaria nu vor adera la Spatiul Schengen inainte de a fi realizat progrese «durabile» si «ireversibile» in lupta impotriva coruptiei, mai noteaza RFI.

Olanda nu este insa izolata in acest moment, intrucat, dupa cateva ezitari, Finlanda a decis si ea sa se alature acestei pozitii inflexibile, conform aceleiasi surse.

Decizia negativa a guvernului olandez era una preconizata, determinata de fragilitatea coalitiei de guvernare de la Haga, sustinuta de formatiuni cu orientare populista si anti-imigrationaista.

Coalitia de guvernare de la Haga este una fragila, fiind sustinuta la o diferenta de un vot in Parlament, ceea ce poate face ca guvernul sa se prabuseasca in orice moment. Ea este sprijinita de Partidul pentru Libertate/PVV, de orientare populista si anti-imigrationista.

"De altfel, la presiunea acestuia, in programul de guvernare sunt inscrise prevederi stricte conexe securitatii interne precum conditionarea extinderii Schengen cu Romania si Bulgaria de criterii suplimentare (progresele din cadrul MCV), limitarea numarului de imigranti, acordarea in conditii mai stricte a permiselor de munca pentru straini", au declarat surse oficiale.

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat, marti, la Alba Iulia, ca Romania are 99 la suta sanse sa adere la Spatiul Schengen, precizand ca tara indeplineste toate conditiile impuse.

Saptamana trecuta, Igas declara, intr-o conferinta de presa la Arad, ca aderarea la Spatiul Schengen este o decizie politica si ca mai exista tari care au rezerve.

"Se stie ca mai existau patru tari cu rezerve: Finlanda, Germania, Franta si Olanda. Finlanda s-a lamurit ca Romania indeplineste conditiile, iar ministrul de Interne finlandez s-a deplasat astazi (vineri - n.r.) la Helsinki pentru a sustine cauza Romaniei. La fel, Germania si Franta, ati putut vedea, si-au schimbat pozitia, ceea ce ne bucura, urmand ca si Olanda sa se pronunte", spunea Igas.

Igas afirma ca spera ca in 21-22 septembrie sa le poata spune romanilor ca a fost indeplinit obiectivul de aderare la Schengen, chiar daca va fi vorba de o aderare in doua etape.

"Aderarea la Spatiul Schengen nu este un favor pe care sa ni-l faca cineva, este o responsabilitate pe care Romania si-a asumat-o investind foarte multi bani in securizarea frontierelor externe Uniunii Europene", spunea Igas.

#aderare schengen, #spatiul schengen, #aderare romania schengen, #frontiere ue , #Romania