Piata asigurarilor din Romania a stagnat in 2009

Luni, 01 Martie 2010, ora 17:48
2552 citiri
Piata asigurarilor din Romania a stagnat in 2009

Piata asigurarilor din Romania a stagnat anul trecut, la 8,8 miliarde lei (2,1 miliarde euro), potrivit datelor provizorii transmise de arbitrul asigurarilor, in conditiile in care usorul avans al asigurarilor generale a compensat scaderea cu 13% a subscrierilor pe segmentul de asigurari de viata, informeaza NewsIn.

Pe segmentul de asigurari de viata, asiguratorii au intregistrat anul trecut prime brute de 1,625 miliarde de lei, cu 13% sub nivelul din 2008, cand inregistrasera prime brute subscrise de 1,868 miliarde de lei, se mentioneaza in comunicatul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Pe segmentul asigurarilor generale, primele brute subscrise au avansat cu 2,03%, de la 7,068 miliarde de lei la 7,211 miliarde de lei.

"Sectorul asigurarilor de viata a resimtit cel mai acut criza financiara, avand in vedere cresterea somajului si scaderea veniturilor consumatorilor de produse de asigurari", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Ea a adaugat ca, primele semne de revenire ale segmentului de asigurari de viata s-au facut simtite in ultimul trimestru al anului trecut, cand numarul rascumpararilor si rezilierilor de contracte s-a diminuat simtitor.

"Unul dintre factorii care au avut o influenta importanta asupra acestui sector a fost cel psihologic, pentru ca teama ?i incertitudinea cu privire la siguranta financiara a consumatorilor au dus, in prima parte a anului trecut, atat la cre?terea numarului de rezilieri ?i de rascumparari de contracte, cat si amanarea intentiei de cumparare a unei polite de asigurari", a adaugat Toncescu.

Cele mai bune evolutii pe piata de asigurari de viata au fost inregistrate in 2009 de segmentele de asigurari unit-linked (8,6%), de sanatate (7,5%) si de accidente (14,4%), se mentioneaza in comunicat.

Indemnizatiile brute platite si sumele platite pentru rascumparari si contracte de asigurari de viata ajunse la maturitate au totalizat, in 2009, 680,72 milioane lei, in crestere cu 37,5% fata de 2008.

Pe segmentul asigurarilor generale, cea mai buna evolutie a fost inregistrata de segmentul asigurarilor de garantii, unde primele brute subscrise au avansat cu 158,6%, de la 12,641 milioane de lei, in 2008 pana la 32,691 milioane de lei in 2009.

Segmentul asigurarilor auto - Casco si obligatorii de raspundere civila auto (RCA) - a totalizat un volum de prime brute subscrise de 5,562 miliarde de lei.

Ponderea celor doua linii de asigurare in total piata reprezinta aproximativ 63%.

"Piata asigurarilor va recupera, in 2010, usoara scadere inregistrata anul trecut", apreciaza Toncescu, estimand un avans "de cel putin 5%".

Daunele mai mari cu 26% in 2009

Companiile de pe piata romaneasca de asigurari au platit anul trecut daune totale de 5,86 miliarde lei, in crestere cu 26,4% fata de 2008.

Pe segmentul de asigurari generale, despagubirile au crescut cu 25%, pana la 5,18 miliarde de lei.

Anul trecut, 16 companii de asigurari au efectuat majorari de capital, aportul actionarilor fiind de 536 milioane lei (127 milioane euro).

Aceasta suma nu include infuziile de capital realizate de Groupama pentru fuziunea BT Asigurari cu Asiban.

"Majorarile de capital au fost realizate, in buna parte, la solicitarea CSA, care monitorizeaza atent solvabilitatea ?i lichiditatea companiilor de asigurari, astfel incat ace?ti indicatori sa se mentina peste limitele prevazute de reglementarile in vigoare", a mai spus Toncescu.

In ce priveste rezervele tehnice ale companiilor de asigurare, acestea au ajuns la 6,9 miliarde lei pe segmentul asigurarilor generale si la 3,89 miliarde lei pe cel al asigurarilor de viata. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurari, #asiguratori, #daune, #piata , #Romania