Premiera: Romania s-ar putea imprumuta in dolari

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 16:22
911 citiri
Premiera: Romania s-ar putea imprumuta in dolari

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, sustine ca Ministerul Finantelor Publice analizeaza posibilitatea de a emite bonduri si in dolari americani, in conditiile in care investitorii s-au aratat interesati daca Romania va emite bonduri denominate in dolari, anunta Mediafax.

Oficialul bancii centrale a declarat, vineri, ca interesul crescut pentru plasamente in eurobonduri romanesti din partea investitorilor din Europa emergenta, in special Polonia, a fost de asemenea o surpriza.

In ceea ce priveste oportunitatea unei emisiuni de bonduri romanesti denominate in dolari, Popa a aratat ca propunerea se afla in analiza la Ministerul Finantelor Publice.

De altfel, secretarul de stat in MFP Bogdan Dragoi a declarat in mai multe randuri ca programul de MTN (Medium Term Notes) va fi amendat pentru a permite inclusiv emisiuni denominate in dolari, ca o potentiala alternativa de plasament.

Romania a atras 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN, derulata joi, iar intreaga suma subscrisa, de 3 miliarde euro, putea fi adjudecata la acest randament, potrivit lui Bogdan Dragoi.

Cel mai recent imprumut de pe pietele externe a avut loc in martie 2010, cand Romania a imprumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an.

#bonduri dolari, #imprumut romania dolari, #cristian popa , #Romania