Producatorii romani cresc preturile, pe cand in UE scad

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 14:10
1777 citiri
Producatorii romani cresc preturile, pe cand in UE scad

Romania a avut in februarie al treilea ritm de crestere anuala a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana (UE), de 5,8%, in timp ce la nivelul statelor membre preturile la producator au scazut in medie cu 0,8%, potrivit datelor publicate, luni, de Eurostat.

Cel mai mare avans a fost inregistrat in Malta, unde preturile productiei industriale au urcat cu 39,4% fata de luna similara din 2008, urmata de Ungaria, cu un avans anual al preturilor la producator de 6,2%.

Cele mai semnificative scaderi ale preturilor la producator au fost inregistrate in a doua luna a anului in Grecia, de 5,3% fata de luna similara din 2008, Franta si Olanda, de 4,5% in fiecare, mai arata datele biroului european de statistica.

In prima luna a acestui an, preturile productiei industriale s-au micsorat in zona euro cu 1,8% fata de februarie 2008.

Preturile din sectorul energetic s-au redus in februarie cu 3,3% in UE si cu 4,5% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In februarie s-au ieftinit si produsele intermediare, cu 1,7% in UE si cu 3,1% in zona euro. In schimb, preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 2,5% in UE si cu 2% in zona euro, iar cele ale bunurilor de capital, cu 2,4% in statele membre si cu 1,8% in zona euro.

Fata de ianuarie, preturile la producator au urcat in februarie in Romania cu 0,7%, in timp ce in UE au scazut cu 0,3%, iar in zona euro s-au diminuat cu 0,5%.

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#crestere, #preturi, #producatori, #romani, #romania , #Romania