Provizioanele constituite de Bank Leumi Romania au crescut la 8,7% din credite

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 13:54
1391 citiri
Provizioanele constituite de Bank Leumi Romania au crescut la 8,7% din credite

Nivelul provizioanelor aferente creditelor cu intarzieri la plata ratelor a crescut la 8,7% la finalul lunii iunie, de la 6,5% in decembrie 2009, au declarat, miercuri, oficialii Bank Leumi Romania, citati de NewsIn.

Presedintele executiv al Bank Leumi Romania, Laurentiu Mitrache, sustine, insa, ca banca a incetinit procesul creditarii pe retail inca de acum trei-patru ani, acest segment micsorandu-si ponderea semnificativ in portofoliul bancii.

"Am luat piciorul de pe acceleratia creditarii de retail inca de acum patru ani fiindca am avut senzatia ca se indreapta catre dezastru. Daca priviti in portofoliul nostru, retailul si-a micsorat ponderea semnificativ si ne-am indreptat mai mult spre programul Prima Casa", a mai spus Mitrache.

El sustine ca, de doi-trei ani, legislatia nu mai permite scoaterea in afara bilantului a creditelor cu probleme, motiv pentru care "deterioarea se vede mai ales in raportul dintre nivelul provizioanelor si credite".

"Nu am gasit o solutie prin care sa evitam deteriorarea in continuare a portofoliului de credite. 

Cele mai optimiste opinii imping catre o revenire economica la jumatatea anului 2011, insa nivelul provizioanelor noastre nu reflecta neaparat credite proaste, ci credite cu probleme", a spus Mitrache.

El sustine ca, in comparatie cu bancile mici, cu cote de piata sub 1% din totalul activelor bancare, situatia Bank Leumi este de doua ori mai buna la capitolul credite neperformante, in conditiile in care banca are o cota de piata de 0,4%.

"Fata de media totala, stam mai rau, insa, in comparatie cu asa numitele 'peer banks' media creditelor neperformante este la jumatate", a explicat Mitrache.

El se asteapta ca profitul net de la sfarsitul acestui an sa fie mai mic decat cifra inregistrata in 2009, potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS). Pentru 2009, banca raportase un profit net de 12,74 milioane lei (3 milioane euro), cu 60% mai mare decat in 2008, in conditiile in care portofoliul de credite al Bank Leumi Romania se comprimase cu 3% anul trecut, la 881,84 milioane lei (208,47 milioane euro).

Bank Leumi Romania a obtinut un profit net de 0,5 milioane lei in primul trimestru, de opt ori mai mic decat cel din primele trei luni ale anului trecut.

#bank, #credite, #leumi, #provizioane, #romania , #Romania