Randamentul pensiilor: minus 23% in statele dezvoltate, plus 11% in Romania

Luni, 23 Martie 2009, ora 09:59
1559 citiri
Randamentul pensiilor: minus 23% in statele dezvoltate, plus 11% in Romania

Fondurile de pe segmentul pensiilor private obligatorii din Romania au avut randament pozitiv in 2008, spre deosebire de toata zona Europei Centrale si de Est si de mare parte a pietelor dezvoltate.

Criza financiara a influentat in mod diferit performantele investitionale ale fondurilor de pensii private din intreaga lume, arata cele mai recente studii si estimari realizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

In cursul anului 2008, fondurile de pensii private din cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii (statele membre ale OCDE) au inregistrat o pierdere medie (randament negativ) de 23%.

Cele mai afectate de pierderi au fost fondurile de pensii private din Statele Unite ale Americii, Irlanda si Islanda, unde pierderile au depasit 30% in cursul anului 2008.

In acelasi timp insa, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din Romania au obtinut in 2008 un castig mediu anualizat de plus 11% (7% in perioada mai-decembrie, ceea ce anualizat reprezinta 11%).

Potrivit ultimelor date disponibile, in primele 9 luni de functionare, fondurile de pensii obligatorii din Romania au obtinut un randament mediu ponderat de 8,9%, corespunzator unei performante anualizate de 11,9%.

Practic, fondurile de pilon II din Romania au avut anul trecut cea mai buna performanta dintre toate celelalte fonduri similare din statele din regiune. Mentionam ca "pierderile" inregistrate de fondurile de pensii private sunt pierderi nemarcate si reprezinta de fapt o devalorizare temporara a activelor din portofoliu. Odata cu revenirea pietelor financiare dupa resorbirea crizei financiare si economice globale, mare parte din aceste pierderi vor fi si ele recuperate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#investitionale, #pensii, #performantele, #pilon, #private, #randament , #Romania