Recensamant 2011: Scaderea populatiei va afecta numarul europarlamentarilor, voturile in UE si alocarile financiare

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 21:51
1613 citiri
Recensamant 2011: Scaderea populatiei va afecta numarul europarlamentarilor, voturile in UE si alocarile financiare

Numarul de eurodeputati romani dar si numarul de voturi alocate Romaniei in Consiliu vor scadea in urma diminuarii numarului de cetateni, conform recensamantului, insa potrivit unor surse europene, aceste efecte vor fi simtite abia dupa 2014 sau 2020.

Motivul este legat de perioada de referinta la care se raporteaza institutiile europene atunci cand fac aceste calcule si care va ramane acelasi dinaintea publicarii datelor recensamantului.

Numarul de europarlamentari pentru fiecare stat este calculat potrivit unui sistem de "proportionalitate degresiva" - asadar tine cont de numarul populatiei, iar numarul de mandate alocat in acest exercitiu legislativ fiecarui stat este prevazut in concluziile Consiliului european din 18 octombrie 2007, adoptate la nivel de sefi de stat si de Guvern.

Conform celor stabilite, Romania are in prezent 33 de europarlamentari, insa ar putea pierde, potrivit surselor citate, circa 3-4 dintre acestia.

Insa modificarea numarului de eurodeputati nu are legatura numai cu rezultatele recensamantului. In realitate, numarul de europarlamentari aferent fiecarui stat membru va fi modificat cel mai probabil cu incepere de la urmatoarele alegeri, din 2014, ca urmare a prevederilor Tratatului de la Lisabona, dar si ca urmare a aderarii Croatiei la UE. In paralel, o reforma a Parlamentului European, care prevede printre altele si o schimbare a numarului de eurodeputati si a sistemului de alegere a acestora este in dezbatere in PE.

Pe de alta parte, scaderea cu peste doua milioane a numarului de locuitori din Romania va avea efecte si asupra numarului de voturi de care dispune Romania in Consiliul UE dar si asupra diferitelor alocarilor bugetare.

Insa, potrivit surselor citate, rezultatele referendumului nu vor afecta alocarile pentru perspectiva financiara 2014 - 2020, aflate in prezent in curs de negociere.

In prezent, Romania este al saptelea stat membru UE ca numar de voturi in Consiliu, avand aproximativ 4,5% din populatia UE.

Populatia Romaniei a scazut cu peste 2,6 milioane, de la 21.680.974 la 19.042.936 de persoane, potrivit rezultatelor provizorii ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor 2011, anuntate joi de Institutul National de Statistica.

#recensamant 2011, #populatie Romania 2011, #rezultate recensamant 2011 , #Romania