Recursul lui Ioan Neculaie privind Pro Roman, respins la ICCJ

Sambata, 20 Martie 2010, ora 00:19
2735 citiri
Recursul lui Ioan Neculaie privind Pro Roman, respins la ICCJ

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul omul de afaceri Ioan Neculaie la decizia Tribunalului Alba prin care a fost anulat transferul a 33.002 de actiuni, reprezentand 80% din patrimoniul Roman SA, de la Asociatia Pro Roman la Ioan Neculaie, transmite corespondentul NewsIn.

In urma cu sase ani, Ioan Neculaie a trecut pe numele sau cele 80% din actiunile Roman SA, sustinand ca Asociatia Pro Roman, care administra uzina in 2004, nu a depus la timp capitalul social de constituire a administratorului uzinei Roman.

Dupa peste cinci ani de procese, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa dea dreptate Asociatiei "Pro Roman" si sa treaca actiunile uzinei Roman de la omul de afaceri Ioan Neculaie la Asociatia "Pro Brasov", transmite corespondentul NewsIn.

Instanta suprema a decis, in aceasta saptamana, sa respinga recursul formulat de Ioan Neculaie impotriva sentintei civile 753/CA/30.05.2007 in Dosarul 3447/57/2006 a Tribunalului Alba, prin care a fost anulat transferul celor 33.002 actiuni, reprezentand 80% din patrimoniul Roman SA, de la Asociatia Pro Roman la Ioan Neculaie.

Conform sentintei Tribunalului Alba, mentinuta si de Curtea de Apel Alba in februarie 2008, s-a decis "anularea declaratiei inscrise de paratul Neculaie Ioan in registrul actionarilor SC Pro Roman SA privind transferul dreptului de proprietate de la Pro Brasov la Neculaie Ioan, asupra unui pachet de 33.002 actiuni si radierea din registrul actionarilor din Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Brasov a mentiunii privind calitatea de actionar a paratului Neculaie Ioan la SC Pro Roman SA".

Initial, Inalta Curte de Casatie si Justitie, a retrimis dosarul spre rejudecare tot Curtii de Apel Alba, care si-a reconfirmat decizia initiala la data de 16 aprilie 2009. Omul de afaceri brasovean a facut un nou recurs impotriva sentintei, procesul fiind inceput in noiembrie 2009.

Acum, prin decizia civila nr. 1106/17.03.2010, ICCJ a decis, fara a mai lasa cale de atac, respingerea recursului lui Ioan Neculaie.

Actionarii Pro Roman, asociatie care administreaza parcul industrial Roman SA, isi fac acum planuri pentru convocarea unei adunari generale a actionarilor in care sa anunte hotararea instantei si sa stabileasca o noua conducere administrativa a uzinei de autocamioane.

Ion Olaru, presedintele Asociatiei Pro Brasov, care a constituit Asociatia Pro Roman, administratorul parcului industrial Roman, spune ca a venit vremea ca "Neculaie sa se duca unde e majoritar sa administreze". In schimb, Ioan Neculaie spune ca nu a pierdut nimic.

"N-am pierdut nimic. Ca sa poata intra la Roman, trebuie mai intai sa imi plateasca mie 450 de milioane RON pentru investitiile pe care le-am facut eu aici in ultimii sase ani.

El cel mult va intra in posesia celor 33.002 actiuni, care acum reprezinta zero virgula ceva la suta. Ceva foarte putin. In instanta n-am castigat nimic nici eu, nici el", a sustinut Ioan Neculaie.

Ioan Neculaie a trecut pe numele sau cele 80% din actiunile Roman SA sustinand ca Asociatia Pro Roman, care administra uzina in 2004, nu a depus la timp capitalul social de constituire a administratorului uzinei Roman.

Practic, Neculaie spune ca i-a imprumutat pe actionarii de la Asociatia Pro Brasov cu suma de 1,65 miliarde lei vechi bani cu care a fost infiintata Asociatia Pro Roman, membrii asociatiei girand imprumutul cu pachetul de actiuni.

Neculaie sustine ca banii nu i-au fost inapoiati la data scadentei, ci cu o zi intarziere, din cuaza unor erori la numarul de cont, si a trecut pe numele sau pachetul de 80% din actiunile uzinei. Actionarii Pro Brasov sustin, insa, ca eroarea a fost provocata intentionat de Ioan Neculaie, tocmai pentru deveni actionar majoritar al uzinei.

Dupa acest moment, in 2007, Neculaie a vandut, printr-un mandatar, toate activele societatii catre o firma la care tot el era unic actionar "SC Autocamioane si Autobuze SA", iar plata celor 29.242.350,27 lei, exclusiv TVA, urma sa fie facuta in 24 de rate trimestriale incepand cu 1 ianuarie 2008.

Singurele conditii pe care cumparatorul trebuia sa le respecte in cazul noii achizitii era sa pastreze angajatii, sa se asocieze in participatiunea existenta in Parcul Industrial Roman si sa faca investitiile de mediu asumate in contractul de privatizare nr. 33/2003.

Uzina de autocamioane Brasov a ajuns in proprietatea Asociatiei Pro Brasov in noiembrie 2003, printr-o hotarare adoptata de Guvern Nastase. Prin acea hotarare actionari ai parcului industrial Roman au fost desemnati Asociatia Pro Brasov, cu 80% din actiuni, Consiliul local si Consiliul Judetean Brasov, cu cate 5% din actiuni, Universitatea Transilvania cu 2% din actiuni si firma "Pesaka Astana" din Malaiezia cu 8%.

Tot prin HG 1338/2003 s-a stabilit ca pentru administrarea parcului industrial sa se infiinteze Societatea Comerciala "Pro Roman". Dupa doar citeva luni, in ianuarie 2004, tot printr-o hotarire a Guvernului Nastase, structura actionarilor s-a modificat in locul Consiliului Local si a Consiliului Judetean aparand Uniunea Generala a Industriasilor (UGIR 1903) cu 3%, Camera de Comert si Industrie Brasov care a primit 5% din actiuni.

Printre actionarii SC "Pro Roman" se numarau mai multi membri ai PSD Brasov care erau si membri ai Asociatiei Pro Brasov si omul de afaceri Ioan Neculaie. Ideea infiintarii Asociatiei Pro Brasov a fost a deputatului Constantin Nita, in 2002, in asociatie intrand 50 de oameni de afaceri brasoveni.

Nita nu a dorit, insa, sa faca parte din conducerea asociatiei. Scopul infiintarii asociatiei era promovarea produselor si serviciilor oferite de firmele brasovene, sub marca "Produs la Brasov".

Asociatia ar fi trebuit sa puna bazele unui pavilion expozitional, dar si sa organizeze o caravana care sa promoveze produsele brasovene in intreaga tara. Nimic din toate acestea nu s-a intimplat, singura activitate cunoscuta a asociatiei fiind implicarea in privatizarea uzinei de autocamioane. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pro roman, #ioan neculaie, #iccj , #Romania