Regulile UE privind achizitiile publice vor fi asimilate in legislatie pana in septembrie

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 08:26
1595 citiri
Regulile UE privind achizitiile publice vor fi asimilate in legislatie pana in septembrie

Guvernul roman va transpune in legislatie pana cel mai tarziu in septembrie prevederile viitoarei directive europene privind achizitiile publice, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

El a avut marti la Bruxelles o intrevedere, privind o serie de modificari ale sistemului romanesc de achizitii publice, cu Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, fiind prezent si Dan Vladescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, precizeaza un comunicat transmis MEDIAFAX de Ministerul Fondurilor Europene.

"Intentionam sa transpunem in legislatie pana cel tarziu in luna septembrie prevederile viitoarei Directive Europene in materie de achizitii publice, urmand ca in paralel sa dezvoltam un sistem institutional mai eficient si performant, dupa modelul si cu sprijinul altor state membre, astfel incat sa reducem riscurile de corectii financiare, sa fim mai bine organizati in pregatirea, derularea si verificarea procedurilor, cu rezultate concrete in gradul de absorbtie a banilor europeni", a declarat ministrul Teodorovici, potrivit comunicatului mentionat.

De asemenea, Teodorovici s-a intalnit marti ?i cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regional, caruia i-a transmis ca in momentul de fata, din punctul de vedere al autoritatilor romane, sunt indeplinite conditiile necesare pentru ca in perioada urmatoare Comisia Europeana sa preia platile pe programele inca presuspendate - Programul Operational Sectorial Transporturi si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

Ministrul roman i-a prezentat oficialului European masurile strategice implementate de Romania pentru deblocarea celor doua programe, mai precizeaza comunicatul MFE.

Programul Operational Sectorial Transporturi si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice se afla in procedura de presuspendare initiata de Comisia Europeana din octombrie 2012, platile de catre Bruxelles fiind intrerupte de la inceputul lunii iulie a anului trecut.

Platile pentru cele doua programe, precum si a programelor POSDRU, Regional si de Mediu au fost intrerupte avand in vedere neregulile constatate in derularea pana anul trecut a proiectelor cu fonduri europene care au implicat proceduri de achizitii publice.

#legislatie UE achizitii publice, #reguli UE achizitii publice, #achizitii publice Romania , #Romania